Malá Fatra s deťmi. 10 tipov na nenáročné túry i atrakcie

Gabriela Bachárová, 31. augusta 2019 o 05:00

Hoci sa v pondelok začína nový školský rok, čas výletov nekončí. Malá Fatra patrí k najatraktívnejším pohoriam na Slovensku. Čo všetko tam môžete podniknúť s celou rodinou?

Malá Fatra patrí k najkrajším pohoriam na Slovensku, dominantou je vrch Veľký Rozsutec.

Foto: Shutterstock.com

1. Terchovské srdce

Rozhľadňa Terchovské srdce v Terchovej stojí na mieste, kde v slávnom filme Jánošík s hercom Paľom Bielikom v hlavnej úlohe umiestnili rekvizitu šibenice, na ktorej filmového Jánošíka obesili. K rozhľadni vedie nenáročná, kilometer dlhá trasa, ktorá začína v Terchovej. Terchovské srdce je vysoké tridsať metrov a z troch terás sú pôsobivé výhľady na vrchy Malej Fatry. Rozhľadňa je voľne prístupná po celý rok.

2. Lanový park s dinoparkom Dino Adventure

Lanový park sa nachádza v centre Terchovej v prostredí borovicového lesa. Asi 40-minútový adrenalínový zážitok si môžu dopriať deti s výškou nad 150 centimetrov. Súčasťou areálu sú aj modely dinosaurov a pozemné atrakcie. Zatiaľ čo v júli a auguste má park otvorené každý deň, od septembra už len cez víkendy od desiatej do šiestej večer.

3. Unikátny drevený betlehem v Terchovej

Nájdete ho v kostole svätého Cyrila a Metoda v centre Terchovej. Pohyblivý betlehem sa skladá z troch častí: jedna ukazuje historickú Terchovú s typickými remeslami, druhá zobrazuje jasličky, v ktorých sa narodil Ježiš a tretia pozýva na prehliadku mesta Jeruzalema.

Malá Fatra.

Foto: Shutterstock.com

4. Terchovský vláčik

Atrakcia nielen pre deti. Terchovský vláčik jazdí po Terchovej, Vrátnej a ich okolí. Jazda ponúka krásne výhľady na vrchy malej Fatry. V každom vláčiku je aj sprievodca, ktorý podá profesionálny výklad. Výhodou je, že vláčik má okná, v prípade nepriaznivého počasia sú tak cestujúci chránení.

5. Splavovanie Váhu

Až do konca októbra trvá splavovanie Váhu na pltiach. Na siedmich kilometroch vás pltníci v tradičných krojoch oboznámia so zaujímavosťami na trase. Jazda trvá od 50 do 75 minút. Pozor, na plť môžu až deti od troch rokov, tak aby ste neprišli zbytočne. Začiatok plavby je na Pltisku Bariérová, sedem kilometrov od Strečna.

6. Šútovský vodopád

Voda letí dolu z výšky 38 metrov, je to najvyšší vodopád v pohorí a štvrtý na Slovensku. Dostanete sa k nemu z osady Rieka, ktorá patrí k obci Kraľovany. Náučná trasa vedie Šútovskou dolinou. Výlet je to nenáročný, jeho dĺžka je 3,7 kilometra. Vodopád je napájaný vodou zo Šútovského potoka, ktorý pramení v neobyčajnom skalnom útvare Mojžišove pramene. Tie sa nachádzajú jeden kilometer od vodopádu, môžete sa ísť na ne pozrieť.

7. Jánošíkove diery

Jánošíkove diery patria k najnavštevovanejším miestam v celej Malej Fatre. Tvoria ich vodopády, tiesňavy, kaňony a skalné útvary. Niektoré úseky je nutné prekonávať pomocou rebríkov, lávok či reťazí. Pre rodiny s deťmi je vhodný malý okruh Jánošíkovými dierami, ktorý vedie cez najkrajšie úseky Dolných a Nových Dier. Prevýšenie je tu malé, trasu teda zvládnu aj malé deti. Najatraktívnejšie sú Horné Diery, kde nájdete najviac vodopádov a najkrajšie skalné útvary, ale trasa je vhodná skôr pre skúsenejších turistov.

Jánošíkove diery.

Foto: Shutterstock.com

8. Veľký Kriváň

Veľký Kriváň, najvyšší vrch Malej Fatry meria 1 709 metrov a radí sa medzi kopce, z ktorých je na Slovensku najkrajší výhľad do okolia. Z Vrátnej doliny jazdí kabínková lanovka až do Snilovského sedla. Odtiaľ môžete asi štyridsať minút stúpať až na vrchol Veľkého Kriváňa.

9. Sokolie

Pre rodiny s deťmi je vhodná turistická trasa, ktorá vedie z parkoviska Starý dvor vo Vrátnej na Sokolie, odkiaľ sú nádherné výhľady na Malú Fatru a tiež sa tam návštevníci pokochajú unikátnymi skalnými útvarmi. Zo Sokolia je zostup po zelenej turistickej značke k parkovisku Starý dvor. Celá trasa trvá tri a pol hodiny.

10. Chata na Grúni

Nenáročnou trasou je aj Vrátna – Chata na Grúni. Začína pri chate Vrátna. Po žltej značke budete veľmi mierne stúpať asi 50 minút až k chate na vrchu Grúň. Tam sa môžete občerstviť a deti sa zahrajú na trávnatom detskom ihrisku so šmýkačkou, preliezkami a hojdačkami. Je tam aj možnosť zahrať si loptové hry. Ak chcete trošku dlhšiu trasu, k chate vedie turistická značka aj z lokality Starý dvor, trvanie je asi hodinu a štvrť. Prípadne možno ísť aj zo Štefanovej, trvanie jedna hodina.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >