Lieky proti bolesti a horúčke sú už dostupné, výpadky majú antibiotiká

TASR, 18. augusta 2023 o 05:45

Situácia s dostupnosťou liekov proti bolesti či horúčke na Slovensku je už stabilná. K dispozícii sú aj pediatrické liekové formy s obsahom ibuprofenu a paracetamolu.

Lieky majú stále výpadky, niekde sa už situácia zlepšila.

Foto: Shutterstock.com

Štátny ústav na kontrolu liečiv (ŠÚKL) však naďalej eviduje výpadky niektorých antibiotík či iných liekov. „Situácia s dostupnosťou antibiotík je síce lepšia ako na prelome rokov, respektíve na začiatku roka 2023, stále však na trhu evidujeme vysoké percento antibiotík s prerušenými dodávkami. Výpadky evidujeme aj pri liekoch určených na psychické a neurologické ochorenia. Taktiež evidujeme opakujúce sa krátkodobé výpadky pri liekoch zo skupiny imunoglobulínov”, ozrejmila hovorkyňa ústavu Jana Matiašová.

ŠÚKL zároveň denne prijíma hlásenia o nedostupnosti liekov naprieč všetkými skupinami. „Nevedieme presné štatistiky pre jednotlivé indikačné skupiny či ochorenia. Vo väčšine prípadov je nedostupnosť spôsobená kapacitnými možnosťami výrobných závodov alebo oneskorením dodávok vstupných surovín či obalových materiálov do výrobných miest,” dodala hovorkyňa.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >