Letný strašiak. Infekcie močových ciest nepodceňujte, môžu trvalo poškodiť zdravie

pt, 29. júna 2022 o 04:02

Sú veľmi nepríjemné na pocit, bolestivé a žiaľ – veľmi časté v lete. Reč je o infekciách močových ciest, ktoré v prípade neliečenia môžu spôsobiť vážne zdravotné komplikácie, vrátane nezvratného poškodenia obličiek. Viete, ako infekciu spoľahlivo rozpoznať a kedy je potrebné vyhľadať lekára?

Zápaly močových ciest sú nepríjemné v každom veku. S návštevou lekára netreba otáľať.

Foto: shutterstock

Leto má byť síce plné bezstarostných hier, prináša však so sebou aj množstvo nástrah, vrátane častých infekcií močových ciest a zápalov obličiek. Dôvod je jednoduchý – telo v lete spotrebuje viac tekutín, v dôsledku čoho chodia ľudia menej často na toaletu, čo je jedným z hlavných rizikových faktorov vzniku infekcie. Zároveň sa v teple baktériám darí vo všeobecnosti lepšie, k čomu sa pridružuje ešte ďalší faktor – kúpanie v bazéne a následné mokré plavky.

Rodičia by mali spozornieť pri akomkoľvek probléme dieťaťa s močením. Už len samotný fakt, že dieťa (najmä ak je mladšie a ešte nedokáže jasne opísať ťažkosti) odmieta ísť na toaletu alebo pri cikaní pociťuje rezanie, pálenie či bolesť, znamená, že sa niečo deje. Netreba to podceňovať, pretože neliečená infekcia môže prejsť do vážnejších stavov, vrátane spomínaného trvalého poškodenia obličiek. Tie sa môžu takto poškodiť pri zápale, ktorý sa môže vyvinúť aj z neliečeného zápalu dolných močových ciest.

Príznaky sú rôznorodé

Ako infekcie močových ciest rozpoznať? „U detí môžu byť symptómy pomerne rôznorodé a závisia aj od toho, či je zápal lokalizovaný v močovom mechúre alebo obličkách, ale aj od veku,“ vysvetľuje MUDr. Petra Ďubjaková, detská urologička z polikliniky Dr. Martinko.
U bábätiek môže byť príznakom infekcie močových ciest už nepokoj, horúčka či nechutenstvo. V prvom roku života sa zápaly močových ciest vyskytujú viac u chlapcov než dievčat, neskôr sa tento pomer otáča, viac zápalov majú dievčatá. „Je to spôsobené kratšou močovou rúrou,“ vraví lekárka s tým, že príčinou zápalov sú ale baktérie, nie dĺžka močovej rúry.

Príznaky infekcie u starších detí sú už jednoznačnejšie. „Pre zápal obličiek, teda pyelonefritídu, sú typické horúčky, bolesti v boku, celková schvátenosť dieťaťa. Pri zápaloch močového mechúra a močovej rúry nie je zvýšená teplota typická, ale v popredí sú ťažkosti s močením. V oboch prípadoch môže moč páchnuť a môže sa v ňom objaviť krv,“ spresňuje Petra Ďubjaková.

Bez antibiotík to nepôjde

V prípade akéhokoľvek z týchto symptómov je dobré vyhľadať lekára. A to čo najskôr, radia odborníci, pretože už napríklad len horúčka môže signalizovať zápal obličiek, čo je vážny stav.

„V diagnostike je zásadné vyšetrenie moču. V ambulancii lekára je možné vyšetriť ho papierikom, ktorý nám napovie o prítomnosti infekcie. My v urologickej ambulancii moč skúmame aj mikroskopom. Následne ho odosielame do laboratória, kde dokážeme stanoviť, o akú baktériu ide. Potom môžeme naordinovať účinnú liečbu,“ vysvetľuje urologička.

Antibiotickej liečbe sa vyhnúť nedá, keďže ide o zápal. Kým zápaly dolných močových ciest sa liečia doma užívaním liekov, zápal obličiek si môže vyžadovať hospitalizáciu a podávanie antibiotík priamo do žily. Dôležitý je v každom prípade dostatočný príjem tekutín.

Príznaky zápalu močových ciest u detí
  • rozličné problémy s močením – málo moču, prerušované močenie, bolesti pri močení

  • zapáchajúci moč

  • prítomnosť krvi v moči

  • malátnosť, nechutenstvo, teploty

  • bolesti v boku

  • horúčky – v prípade zápalu obličiek





  • Pridajte komentár

    táto funkcia je len pre prihlásených

    Prihláste sa



    Zdravie - ďalšie články

    Ďalšie články v rubrike >