Kedy sťahovať predkožku u chlapcov?

Patricia Poprocká, 4. februára 2021 o 04:57

Sťahovať alebo nie? Starostlivosť o intímne partie chlapcov v prvom roku života sprevádza množstvo protichodných informácií. Časť zdravotníkov odporúča tak, časť inak. Ako by to malo byť?

Niet sa kam ponáhľať, platí to aj pri uvoľňovaní predkožky chlapcov.

Foto: Shutterstock.com

„Pamätám si, keď sa narodil bratranec, moja teta mu už ako bábätku predkožku vždy počas kúpania sťahovala. Aby sa predišlo infekciám, vysvetľovala mi,“ spomína si Michaela na obdobie spred 20 rokov. Dodnes sa nájdu pediatri a urológovia, ktorí sú zástancami postupného sťahovania predkožky už od prvých mesiacov s tým, že vo veku okolo troch rokov by už mala byť uvoľnená úplne.

Podľa najnovších poznatkov je však so sťahovaním predkožky lepšie počkať. „Predkožku chlapcov do jedného roka netreba sťahovať. Jej úlohou je totiž chrániť močové cesty,“ pripomína pediatrička MUDr. Zuzana Linkayová v knihe Lenky Žofajovej Sprievodca rodiča dnešného.

Po dovŕšení jedného roka odporúča ňou začať hýbať. „Najlepšie pri kúpeli, jemne, nie nasilu,“ spresňuje. Je úplne v poriadku, ak zúženie predkožky, teda fimóza, pretrváva až do štvrtého či piateho roku života. „Ak sa nevyskytnú problémy, netreba to riešiť,“ poznamenáva detská lekárka.

To však nebol prípad Moniky, u ktorej syna sa problémy vyskytli. „Mal asi šesť mesiacov, keď sa mu na žaludi objavili biele vriedky, podobné hnisu a predkožku mal mierne zapálenú. Upravilo sa to mastičkou, po čase sa mu to však zopakovalo zas. Lekár odporučil uvoľniť predkožku, aj to po našom súhlase urobil. Pamätám si, že synček dosť plakal, aj potom ešte asi deň pri každom cikaní, no odvtedy sa už problém nezopakoval,“ spomína.

Signálmi, naznačujúcimi, že predkožku treba začať riešiť, je tiež prerušované močenie, zápal predkožky či zápal močových ciest.

Ako pripomína MUDr. Zuzana Likayová v spomínanej knihe, operačnému zákroku v prípade pevného spojenia predkožky a žaluďa sa dnes dá už úspešne vyhnúť. „Lekár má možnosť na uvoľnenie väzivového prstenca, ktorý fimózu spôsobuje, predpísať mastičku s malým množstvom lokálnych kortikoidov s vysokou úspešnosťou liečby,“ vysvetľuje.

Keď má chlapec už uvoľnenú predkožku, je dobré pri každom kúpaní či sprchovaní pretiahnuť a očistiť žaluď spolu s vnútornou časťou predkožky vodou.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Dieťa 1 — 6 - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >