Ľadový dóm na Hrebienku je najväčšou zimnou atrakciou v Tatrách. Aké sú ďalšie?

TASR, 5. decembra 2019 o 05:00

Najväčšou zimnou tatranskou atrakciou vo Vysokých Tatrách je aj tento rok Tatranský ľadový dóm na Hrebienku, ktorý sochári postavili v štýle chrámu Notre Dame.

Tatranský ľadový dóm.

Foto: Robo Hakl, Pravda

Na majstrovskom diele sa podieľalo 18 sochárov z Litvy, Nemecka, Poľska, Česka a Slovenska. Hlavným staviteľom je aj tento rok Adam Bakoš. Na stavbu sa použilo 1 880 blokov ľadu, ktoré dokopy vážia viac ako 225 ton. Ľadový dóm je umiestnený v kupole o priemere 25 metra a najvyšší bod stavby dosahuje výšku až 11,5 metra.

Novinky pre lyžiarov

Do Tatier sa v zime chodí hlavne za lyžovačkou. Aké novinky čakajú milovníkov tohto zimného športu? Skibusy budú mať nové zastávky na Štrbskom Plese a zvýši sa aj ich frekvencia. V Tatranskej Lomnici pripravili posilnenie dopravy skibusmi a nové zberné parkovisko pre jednodňových návštevníkov na vybrané dni počas zimy.

Pribudli tiež bežkárske trasy, z pôvodných 29 kilometrov to túto sezónu bude 38 kilometrov. Okrem lomnického Kolbiska budú upravovať trasy spájajúce Tatranskú Lomnicu so Starou Lesnou a Veľkou Lomnicou, či trasy na farskej lúke v Dolnom Smokovci pre klasický aj korčuliarsky štýl.

Návštevníci sa môžu tešiť aj na zimnú úpravu športových ihrísk na bezplatné korčuľovanie v Novom Smokovci, Tatranskej Lomnici a Dolnom Smokovci a tento rok pribudne ľadová plocha aj v centre Starého Smokovca.

Kam na trasu?

Združenie cestovného ruchu Vysoké Tatry pripravilo jednoduchú mapu, ktorá zobrazuje celoročne otvorené chodníky, vhodné aj na zimnú turistiku. Spoločne s centrom cestovného ruchu ju zahrnuli do nového letáku, ktorý je už teraz k dispozícii v informačných kanceláriách a na webových stránkach. Čoskoro bude distribuovaný aj do členských ubytovacích zariadení.

Návštevníci sa môžu tešiť aj na tradičné podujatia, ako napríklad Tatry Ice Masters, Snežné psy, Majstrovstvá Slovenska v behu na lyžiach na Štrbskom Plese, Veselá Veľká Noc, pripravená je tiež Zimná bežecká séria, či podujatie Štrbské bežky a mnoho ďalších športových a kultúrnych podujatí.

V piatok 6. decembra začne 14. ročník seriálu programov Tatranské Vianoce. V Tatranskej Lomnici sa budú konať trojdňové malé vianočné trhy aj so sprievodným kultúrnym programom. Úplnou novinkou je podujatie Perinbabka v Tatrách v mestskom parku Tatranská Lomnica, kde budú k dispozícii stánky s pečeným prasaťom, domácimi koláčmi, medovníčkami v perníkovej chalúpke. Herci z Divadelnej spoločnosti Prievidza rozohrajú rozprávkový príbeh na motívy divadelnej hry Ľubomíra Feldeka.

V najväčšom meste pod Tatrami je pripravené adventné mestečko, vianočnú výzdobu rozsvietia v Poprade počas tradičného Mikulášskeho podujatia spojeného s pyromuzikálnym ohňostrojom. Na Námestí sv. Egídia sa zároveň bude konať aj Tradičný vianočný jarmok. Na Štrbskom Plese pripravili okrem iného aj silvestrovský krst snehovej vločky.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >