Lacné Vianoce. 10 tipov, ako ušetriť na darčekoch, potravinách či výzdobe

Gabriela Bachárová, 26. novembra 2022 o 05:00

Darčeky pre celú rodinu, slávnostná výzdoba, suroviny na pečenie a varenie, potreby na upratovanie... Vianoce, okrem toho, že sú krásne, načrú každý rok aj poriadne do peňaženky. Tento rok môžu byť náklady na sviatky zvlášť vysoké, a tak má zmysel ušetriť aspoň časť peňazí. Nie je to nič ťažkého.

Deti veľa darčekov nepotrebujú.

Foto: Shutterstock.com

Bez darčekov

Kupujete každý rok vianočné darčeky pre dvadsiatich ľudí z rodiny či okruhu kamarátov? Sami asi uznáte, že je to príliš. Stojí to čas, peniaze a aj tak sa často netrafíte do vkusu obdarovaných. Dohodnite sa preto s blízkymi, že si žiadne darčeky dávať nebudete, samozrejme s výnimkou detí. Prípadne sa obdarujte len jednou vecou v konkrétnej hodnote, napríklad desať eur.

Jeden dar do tomboly

Šikovný tip, ako sa zbaviť nákladov na vianočné darčeky. Každý kúpi jeden menší univerzálny darček, ktorý potom vloží do „tomboly”. Z nej si rodinní príslušníci vyberú jednu náhodnú vec. Vymieňanie je povolené. Užijete si veľa zábavy a ešte ušetríte.

Nakupujte na internete

Tovar kúpený online je zvyčajne lacnejší, hoci je treba zaplatiť dopravu. Ak však nakúpite z jedného e-shopu viac vecí, určite sa vám to vyplatí. A ak nemáte peňazí nazvyš, nakupujte na e-shopoch malooobchodných reťazcov, kde často nájdete aj oblečenie či potreby do domácnosti.

Z druhej ruky

Nad tovarom z druhej ruky neohŕňajte nos. Vianočné darčeky nemusíte kupovať nové. Pekné a zachovalé oblečenie sa dá zohnať v secondhandoch. Hračky pre deti? Zvlášť tým malým je jedno, že už boli použité, potešia úplne rovnako. Prehľadajte bazáre aj internet, určite nájdete niečo, čo sa vám zapáči.

Od amatérskych výrobcov

Zdá sa vám, že tovar, ktorý ponúkajú bežné firmy nie je často práve lacný a chýba mu navyše aj originalita? Alternatívou môže byť nákup u amatérskych slovenských výrobcov, ktorí sa združujú v rôznych platformách. Nie vždy u nich nakúpite lacnejšie, ale stačí trochu pátrať a určite naďabíte na originálny a cenovo prijateľný darček. Príkladom môže byť portál Sashe.sk alebo Čodokážemama.sk.

Deti to pochopia

Ak deti dostanú nadbytok darčekov, neužijú si ich, skôr sa cítia zavalené a nervózne. Darovaných vecí si navyše ani nevedia vážiť. Kupujte im toho na Vianoce menej. Stačia dva tri darčeky, nemusia ich mať desať. Ak im vysvetlíte, že peniaze nerastú na strome a treba šetriť, určite to pochopia.

Jedlé darčeky

Darčeky môžu byť aj doma vyrobené. Mimoriadnej obľube sa tešia napríklad jedlé darčeky, ktoré potešia asi každého. Ak ich urobíte vo väčšom množstve, ujde sa viac ľuďom. Môžu to byť zaváraniny so sladkým či slaným obsahom, domáce sušienky, karamelky, granola, sirup, vaječný alebo čokoládový likér. domáca paštéta, domáce klobásky a podobne.

S osvetlením skromnejšie

Nezdá sa to, avšak vianočné osvetlenie domov či stromov na záhrade môže nepríjemne zvýšiť váš účet za energie. Určite postačí, ak bude osvetlenie tento rok skromnejšie, z vianočnej atmosféry sa tým nič nestratí.

Výzdobu si urobte doma

Vianočnú výzdobu nekupujte už hotovú, ale radšej si ju urobte sami doma. Kupované adventné vence sú zväčša pomerne drahé, rovnakú parádu pritom urobí aj ten doma pripravený. Vetvičky môžete dať aj do vázy či len tak položiť na okno a ozdobiť ich mašličkami, sušeným ovocím či rôznymi drobnosťami s vianočným motívom.

Sledujte letáky

Oplatí sa sledovať letákové akcie, môžete tak ušetriť dosť peňazí na potravinách. Mäso, zemiaky, cukor, kakao, zelenina... Urobte si už teraz nákupný zoznam a sledujte, kde majú čo lacnejšieho. Možno vám to dá trochu viac práce ako nakúpiť všetko na jednom mieste, avšak ak chcete ušetriť, s týmto prístupom neurobíte chybu.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >