Ktorý teplomer je pre deti najvhodnejší? Na čo dávať pozor a aké chyby pri meraní teploty najčastejšie robíme

pt, TASR, 13. novembra 2023 o 06:15

Zmerať teplotu malému dieťaťu nie je vždy jednoduché. Teplota je však dôležitý ukazovateľ, podľa ktorého rodičia vedia posúdiť závažnosť ochorenia, či sa vybrať k lekárovi, prípadne či nasadiť lieky proti teplote. Trh ponúka množstvo teplomerov, ako si vybrať ten najvhodnejší?

Posúdiť teplotu dieťaťa dotykom nie vždy stačí, teplomer by v domácej lekárničke nemal chýbať. Vyberte si ten najpresnejší.

Foto: Shutterstock.com

Viete, že na meranie teploty každého miesta na tele slúži iný druh teplomeru? Ktorý typ merania je najpresnejší a čoho sa pri meraní vyvarovať? Ak ste napríklad pili alebo jedli, teplota v ústnej dutine by sa mala merať až po najmenej 30 minútach. Najčastejšie sa meria teplota v podpazušnej jamke, najpresnejší výsledok je však pri meraní z konečníka, hoci meranie nie je príjemné. Na čo všetko ešte dávať pozor?

Klasický sklenený teplomer

Kedysi sa v domácnostiach používal klasický sklenený teplomer plnený ortuťou. V roku 2009 však Európska únia zakázala používanie ortuti, tak sa teplomery začali plniť bezpečnejšími látkami, ako napríklad liehom alebo gáliom. „Tieto teplomery fungujú na báze rozpínavosti kvapalín v závislosti od teploty. Preto na svoje fungovanie nepotrebujú žiadne batérie. Sú presné, trvácne, ekologické a cenovo dostupné. Je možné odmerať nimi teplotu v ústach, v podpazuší alebo v konečníku,“ hovorí farmaceut Viktor Čaniga z lekárne Dr. Max v Žiari nad Hronom. Ich nevýhodou je dlhšia doba merania a možnosť rozbitia. Pred každým použitím je potrebné teplomer striasť.

Digitálny teplomer

Je to digitálna verzia klasického teplomera, možno ním teda merať teplotu na rovnakých miestach, čiže v podpazuší, v ústach a konečníku. Má „vylepšenia“ ako zvukový signál pri ukončení merania, špeciálne upozornenie pri horúčke či podsvietenie displeja na meranie teploty v noci. „Dôležité je spomenúť, že digitálny teplomer je kalibrovaný na meranie v konečníku. Čiže ak počas merania teploty v podpazuší zaznie pípanie oznamujúce ukončenie merania, nechajte si ho pod pazuchou ešte pokojne nejaký čas. Odporúčam meranie minimálne 5 minút, a to bez ohľadu na to, že zvuková signalizácia už zaznela,“ vraví Viktor Čaniga. Digitálne teplomery sú aj v úprave na meranie teploty detí. Môžu byť farebné alebo v tvare zvieratiek, väčšinou majú mäkkú špičku, čo uľahčuje zavádzanie do konečníka dieťaťa.

Čelový teplomer

Je to tenký prúžok obsahujúci tekuté kryštály, ktoré sa sfarbia podľa nameranej teploty. Výsledok je však len orientačný, je to najmenej presné meranie.

Infračervený teplomer

Ide o bezdotykový teplomer, ktorý má mnoho praktických výhod. Jednou z nich je rýchly výsledok merania a možnosť merať ním aj teplotu okolia, napríklad na meranie teploty vody vo vaničke. Meranie bezdotykovým teplomerom je výhodné najmä pre mamy malých detí najmä počas spánku bez nutnosti bábätko budiť. „Pozor si treba dať na dodržanie odporúčanej vzdialenosti od meraného povrchu a ak meriate teplotu na čele, je nutné ubezpečiť sa, že je suché a čisté. Rovnako nemôžeme očakávať presné meranie ani ihneď po príchode do prostredia, kde je veľký teplotný rozdiel,“ Viktor Čaniga. Napríklad v zime po vstupe do budovy nameria bezkontaktný teplomer nižšiu teplotu než je skutočná.

Bazálny teplomer

Tento typ digitálneho teplomeru meria s presnosťou na dve desatinné miesta. „Meria bazálnu teplotu, ktorej mierne zvýšenie značí, že v tele nastala ovulácia,“ spresňuje farmaceut. Tento teplomer využívajú ženy, ktoré si sledujú plodné a neplodné dni s cieľom otehotnieť alebo naopak, vyhnúť sa tehotenstvu. Bazálna teplota sa meria buď v ústach alebo vaginálne. Pre správnosť výsledku je nutné dodržiavať rovnaký čas merania, a to hneď ráno po prebudení.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >