Ktoré orechy sú najvhodnejšie pre deti? Jeden malý domáci trik a stanú sa stráviteľnejšie

Gabriela Bachárová, 16. novembra 2023 o 06:30

Orechy majú pre ľudský organizmus veľa zdravotných benefitov. Podporujú nervový systém, srdce aj imunitu. Odborníci ich považujú za skutočnú superpotravinu. Zároveň sú však ťažšie stráviteľne, čo sa dá riešiť, ak ich vopred namáčate do vody. Deti môžu ochutnať oriešky po prvom roku života, ideálne tiež namáčané.

Orechy sú zdravé, no horšie stráviteľné, čo sa dá riešiť ich namáčaním.

Foto: Shutterstock.com

Orechy sú nadmieru bohatým zdrojom bielkovín, vitamínov (éčko pre nezlomnú obranyschopnosť alebo vitamíny skupiny B pre nervový systém), minerálov (zinok pre silnú imunitu, horčík pre zdravé nervy), ale i zdraviu prospešných tukov. Pre orechy je charakteristickým vysoký výskyt zdravých mastných kyselín, ktoré v našom organizme plnia veľa dôležitých úloh. Chránia srdce, pôsobia protizápalovo, sú zdrojom energie, vyživujú mozog, znižujú krvný tlak a cholesterol a majú i ďalšie pozitívne účinky na zdravie. Z dôvodu vysokého obsahu nutrične hodnotných látok sa považujú za superpotravinu. Konzumovať by ich preto mali už deti.

Svoj prvý orech by dieťa malo ochutnať až po dovŕšení prvého roku. Vtedy ich už dokáže bezpečne skonzumovať, bez rizika vdýchnutia. Ako prevencia poslúži, ako orechy pomeliete a pridáte ich do pokrmov. S orechmi u detí treba opatrne aj kvôli možnému rozvoju alergie, ktorú tento druh potraviny často vyvoláva. Práve z dôvodu alergickej reakcie sa odporúča, aby dieťa ako prvé ochutnalo mandle.

„Sú menej rizikové, pokiaľ ide o alergie, oproti iným druhom orechov. Navyše sú sladké a môžeme ich po predchádzajúcom namáčaní zbaviť šupiek a rozmixovať. Napríklad do kaše. Namáčaním i povarením sa zlepší ich stráviteľnosť. Pokiaľ je ale dieťa na mandle alergické, alebo na ich prvé podanie reaguje, odporúčam naďalej ostražitosť a pristupovať k nim opatrne,“ odporúča lekárnička Kamila Horníčková z online lekárne MojaLekáreň.sk.

Namočené orechy sú lepšie stráviteľné

Orechy sú síce nutrične bohaté, avšak ťažšie stráviteľné. Citliví ľudia na ne ale môžu reagovať podráždením trávenia a znížením využitia prospešných látok zo stravy. Skúste však jeden trik, o ktorom ste možno zatiaľ ešte nepočuli. Namáčajte ich na niekoľko hodín do vody. Zmäknú, stanú sa chutnejšie, no predovšetkým sa zlepší ich stráviteľosť.

„Oriešky, ktoré jeme len tak, v sebe obsahujú látky, ktoré blokujú ich trávenie. Citlivým ľuďom môžu tieto látky dráždiť trávenie a znižovať využitie prospešných látok zo stravy,“ vysvetľuje lekárnička. „Vyhýbame sa praženým, soleným a dlho nevhodne skladovaným orechom, ktoré namiesto priaznivého účinku na naše zdravie budú skôr škodlivé a zaťažujúce. Také orechy majú zoxidované tuky a sú pre naše telo nezdravé,“ upozorňuje Kamila Horníčková. Dôležité je aj skladovanie orechov, ideálne v chladničke a nie príliš dlhú dobu.

Tip: orechy striedajte
Máte jeden obľúbený druh orechov a ten konzumujete stále? Striedajte ich, dbajte na pestrosť, keďže každý druh má trochu iné zdravotné benefity. Kamila Havlíčková upriamuje pozornosť na menej známe para orechy, ktoré pochádzajú z Brazílie a spomedzi orechov ako jediné obsahujú selén na podporu imunity.














Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >