Kto som? Vyskúšajte, čo o vás odhalí táto hra

Patricia Poprocká, 29. novembra 2019 o 05:00

Zostať sám sebou, nepodľahnúť klamným ilúziám a falošným vzorom z reklám je veľkou výzvou pre deti aj dospelých. Najzraniteľnejší sú teenageri, ak im však rodičia chcú pomôcť, mali by ísť v prvom rade oni príkladom. Objaviť vlastné kvality a spokojnosť so sebou môže pomôcť nasledujúca krátka hra.

Premýšľať nad sebou je niekedy ľahšie pomocou ceruzky a papiera.

Foto: shutterstock.com

Určená pre staršie deti aj dospelých, ľahkou a zábavnou formou pomôže zorientovať sa v sebe, uvedomiť si vlastné hodnoty aj jedinečnosť.

Ak ju budete hrať častejšie a uchováte si aj predchádzajúce exempláre, pomôže vám zároveň sledovať, aké pokroky ste vy alebo vaše deti urobili. Môžete ju „hrať“ spoločne s deťmi, s partnerom alebo samostatne, podľa toho, čo preferujete.

Na hru upozorňuje spoločnosť Dove vo svojom projekte Sama sebou, ktorý chce pomôcť rodičom vhodne komunikovať s dospievajúcimi deťmi.

O čo v nej ide?
1. Vyberte vlastnú fotografiu, ktorá sa vám páči. Ak ide o dieťa, ktorému chcete pomôcť zorientovať sa v sebe, tak nech si vyberie vlastnú fotografiu váš potomok.

2. Nalepte ju na papier a odpovedajte na nasledujúcich 5 otázok. Ak sa ťažko vyjadruje slovami, je možné aj kresliť. Ak v hre ide o dieťa, môžete mu pri tom pomáhať otázkami alebo nájdením vhodných slov.

3. Som v mnohých ohľadoch jedinečná. Napríklad: (aspoň tri veci)

4. Tri veci, ktoré ma bavia

5. Tri veci, v ktorých som dobrá

6. Na čo som hrdá, pokiaľ ide o moju rodinu, domov, kultúru

7. Za čo som sama sebe a svojmu telu vďačná?

8. Plagát vášho „ja“ je hotový. Prejdite si všetky odpovede, pýtajte sa dieťaťa, ktoré sa mu písali najťažšie, najľahšie, ako sa cítilo, keď hru dokončilo, a či sa prostredníctvom tých otázok zmenilo niečo, čo si samé o sebe myslí. Rovnaké otázky klaďte aj sebe.

Iné vyhodnotenie než vlastné v tomto prípade nie je. Ani záruka, že všetky vaše problémy či vnútorné pochybnosti zmiznú ako mávnutím čarovného prútika. Hra však ukazuje možnosť, ako sa lepšie spoznať a uvedomiť si vlastnú hodnotu. Je len na vás, do akej hĺbky si trúfnete ísť.

Držíme palce a prajeme veľa zábavy!

Celú príručku Sama sebou aj s ďalšími zaujímavými tipmi nájdete TU.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >