Kravské mlieko deťom? Najvhodnejšie je kyslé

pt, 15. apríla 2020 o 04:11

Kravské mlieko deťom áno či nie? Zástancovia hovoria o jeho nenahraditeľných prínosoch vo forme vápnika a bielkovín, odporcovia zasa o záťaži na tráviaci systém, alergiách a oslabovaní imunity. Kompromisom sa môže zdať jeho kyslá forma – či už nápoj alebo výrobky ako jogurty alebo tvaroh.

Mlieko v jedálničku netreba ignorovať ani to s ním preháňať. Najľahšie stráviteľné a najvýživnejšie je v kyslej forme.

Foto: shutterstock.com

Kyslomliečne výrobky odporúčajú lekári s tým, že okrem spomínaného vápnika a minerálov udržiavajú v črevách zdravú rovnováhu, a tá je zasa dôležitá pre zdravie a posilňovanie imunity.

„Pravidelná konzumácia prispieva k udržovaniu zdravej rovnováhy v črevách. Osobitne je to žiaduce po antibiotickej liečbe, ktorá môže túto rovnováhu narušiť,“ vraví detská gastroneterologička MUDr. Iveta Čierna, PhD.

V detskom jedálničku by podľa odborníkov kyslomliečne výrobky nemali chýbať. Konzumovať ich môžu už batoľatá. Samozrejme, nie vo veľkej miere a v žiadnom prípade by to nemali byť sladené a ochutené krémiky, ale kvalitný biely jogurt so živými probiotickými kultúrami.

Práve tieto kultúry prispievajú k udržiavaniu rovnováhy črevných baktérií, čím chránia pred rôznymi ochoreniami. Kyslomliečne výrobky tiež uľahčujú trávenie a vyprázdňovanie. Pomáhajú pri hnačke, zápche a sú vhodné aj pre pacientov so syndrómom dráždivého čreva.

Jesť ich môžu aj deti, ktoré trpia intoleranciou laktózy, majú poruchu trávenia mliečneho cukru (laktózy). Tá spôsobuje nafukovanie, bolesti brucha, dokonca hnačku. Laktobacily v kyslom mlieku ale práve napomáhajú k lepšiemu tráveniu a spracovaniu tohto cukru.

Samozrejme, neplatí to, ak má dieťa alergiu na bielkovinu kravského mlieka. Vtedy nemôže prijímať žiadne mlieko ani kyslé mliečne výrobky.

Potrebné probiotiká možno v takom prípade získať napríklad z kvasenej kapusty. Tá dokáže vďaka probiotikám podobne ako kyslomliečne výrobky tiež redukovať hnačku, nafukovanie, výskyt zápchy aj symptómov spojených s Crohnovou chorobou a ulceróznou kolitídou.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >