Tip na výlet: Skala, ktorá plače a vzácne mlyny na Liptove

Daniel Šarga, 2. augusta 2021 o 12:00

Ak chcete stráviť letný deň v krásnej prírode, Kvačianska dolina v Chočských vrchoch je na to ako stvorená. Nenáročná túra, ktorej súčasťou je náučný chodník, prechádzajúci susednou Prosieckou dolinou, je ideálna pre rodiny s deťmi. Okružný výlet do oboch dolín trvá približne 5 hodín, s menšími deťmi ale bohate postačí i polovičný záber.

Drevený mlyn, jedna jednu z posledných zachovaných technických pamiatok v lone prírody.

Foto: Daniel Šarga

Už pár metrov po odchode z plateného parkoviska za obcou Kvačany sa cesta dvíha, ale stúpanie nie je drastické a dá sa v pohode zniesť aj pre najmenších členov výpravy. Po ľavej strane sa postupne odkrývajú pekné výhľady do doliny. Upúta najmä skalný výstup, ktorý nápadne pripomína hlavu človeka, aj sa volá Jánošíkova hlava. Hovorí sa, že počas daždivých dní táto skala dokonca plače.

Úchvatné výhľady v kaňone

Na mieste zvanom Kobyliny nasleduje výhľad do kaňona Kvačianky. Pri pohľade dolu do hĺbky 70 metrov sa veru môže aj zatočiť hlava, takže namieste je opatrnosť. Ďalšie vyhliadkové miesto sa volá Veľký Roháč s tabuľou náučného chodníka a upozornením na to, že Kvačianska dolina je aj biotopom medveďa hnedého.

Z pohľadu do hĺbky sa človeku môže zatočiť hlava.

Foto: Daniel Šarga

„Koncom roka 2013 pribudla v Kvačianskej doline vôbec prvá zabezpečená vyhliadka a to na Malom Roháči. Je z nej vidieť hornú časť doliny i veľkú skalnú ihlu,“ informuje turistický sprievodca Liptovom.

Dotieravé kozy a vzácne mlyny

O čosi vyššie sa chodník stáča do dvoch smerov. My pokračujeme naľavo smerom na Mlyny Oblazy. Po Ostrom klesaní, ktoré trvá iba niekoľko minút, sa zrazu pred nami otvorí prekrásna scenéria takmer rozprávkovej doliny so starými vodnými mlynmi v pozadí. Malebnú scenériu s horským potokom a drevenými lavičkami dotvárajú voľne sa potulujúce domáce zvieratá. Sliepky a mačky sú v pohode, ale pozor na dotieravé kozy. Momentálne sú tam štyri a keď zbadajú, že si niekto vyberá jedlo, hneď pribehnú a môžete čakať naťahovanie sa o desiatu či obed.

Oveľa príjemnejšia je následná obhliadka dvoch drevených vodných mlynov. Tie predstavujú jednu z posledných zachovaných technických pamiatok v lone prírody. Vstup do objektu je zdarma s milým upozornením, že každý návštevník môže nechať drobné, ak sa mu páčilo. Súčasťou expozície je aj malá predajňa suvenírov s námetmi z okolitej liptovskej prírody.

„V súčasnosti je funkčný už len Dolný mlyn, na ktorom sú umiestnené dve mlynské kolesá, ktoré poháňa vodný náhon. Vo vnútri sa nachádza zrekonštruovaná píla a viaceré technické vymoženosti 19. storočia vrátane technológie mletia múky starodávnym spôsobom,“ spresňuje opäť turistický sprievodca.

Vyhliadka Malý Roháč.

Foto: Daniel Šarga

Keďže Oblazy sú významná prírodná križovatka, dá sa odtiaľto pokračovať rôznymi smermi. Napríklad po náučnom chodníku Prosiecka-Kvačianska dolina na Huty alebo na Veľké Borové, prípadne odskočiť vidieť blízky Ráztocký vodopád. Ak ste sa však s malými deťmi rozhodli pre polovičný záber, môžete sa vrátiť do Kvačian. Cesta smeruje z dvoch tretín dolu kopcom, čiže za niečo vyše hodiny si v bufete neďaleko parkoviska môžete dopriať zaslúžené občerstvenie.

Liptovská príroda je nádherná.

Foto: Daniel Šarga


Zapojte sa do LETNEJ SÚŤAŽE!
Hráme o viac ako 85 cien v hodnote viac ako 20 000 € eur. Viac informácií na tomto linku.



Všetky články seriálu Leto s Pravdou nájdete na tomto linku.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >