Keď si vedľa vás vo vlaku sadne Mária Terézia. Prázdninové výlety na koľajniciach zavezú na atraktívne miesta

Gabriela Bachárová, 24. júna 2022 o 04:30

Zvláštnym prázdninovým vlakom z Bratislavy do Malaciek alebo z Nového Mesta nad Váhom do Galanty sa môžete odviezť počas tohtoročných prázdninových sobôt. Témou výletu bude vždy rakúsko-uhorská panovníčka Mária Terézia. Do kostýmov oblečení herci z trnavského Divadla Jána Palárika, ktorí do vlaku tiež nastúpia, priblížia cestujúcim dobu, v ktorej žila. V cene lístka je aj vstup na viaceré atraktívne miesta.

Jazda prázdninovým vlakom bude zážitkom aj pre deti. (ilustračná fotografia)

Foto: Shutterstock.com

Sezónu prázdninových vlakov odštartuje už v sobotu 2. júla špeciálnou prvou jazdou historický vlak z Bratislava do Holíča, ktorý bude ťahať parný rušeň Mazutka. Počas ostatných sobôt cestujúci už budú nastupovať do klasických motorových vlakov, ktoré však ponúknu naozaj skvostné historické vozne. Pôjde napríklad o motorový vozeň vyrobený v roku 1967, ktorý dostal prezývku Túlavá, pretože sa túlal po železničných tratiach a slúžil ako merací vlak. Alebo bude možnosť nasadnúť do dreveného zrekonštruovaného vozňa menom Krásavec z roku 1911, ktorý je ťahaný motorovým rušňom Veľký Hektor.

Nepôjde však len jazdu vlakom, organizátor, Krajská organizácia cestovného ruchu v Trnavskom kraji, sľubujú aj originálnu zábavu: „Spolu s rodinou budete jeden tím pri hraní dobrodružnej hry, ktorá zabaví nielen deti, ale aj dospelých.” Pri nastúpení do vlaku dostanú výletníci cestovateľský denník, ktorý ich bude sprevádzať celý deň a prostredníctvom ktorého vylúštia záhadu.

Ďalšou atrakciou bude, že do vlaku pristúpia herci z Divadla Jána Palárika v Trnave v historických kostýmoch. „Tešiť sa môžete nielen na známe tváre a fantastické výkony. Stanete sa súčasťou divadelného predstavenia, ktoré sa bude odohrávať počas jazdy priamo vo vlaku. A ktovie, možno budete mať šťastie a prisadne si k vám samotná Mária Terézia, ktorá vám pomôže odpovedať na otázky a vylúštiť záhadu. Mysleli ste si, že o panovníčke viete všetko? Príďte a presvedčte sa, že dejepis nemusí byť nuda,” láka organizátor.

„Počas jazdy vlakom budú mať cestujúci zrazu pocit, že sa ocitli v nesprávnom čase. Priamo pred ich očami sa vynoria postavy z histórie a budú sa správať, akoby sa všetci spoločne nachádzali v osemnástom storočí a vlak ich viezol územím Uhorského kráľovstva, kedy sa na tejto trase bežne pohybovala najslávnejšia uhorská panovníčka so svojím manželom. Okrem zaujímavých informácií si tak návštevníci odnesú aj nevšedný zážitok, aký nemôžete zažiť hocikde,“ uviedla riaditeľka Divadla Jána Palárika v Trnave Zuzana Hekel.

Na zámok, do kaštieľov, do historickej lekárne aj na člnky

Celodenný program spestria vstupy na zaujímavé miesta. V Holíči mali panovníčka Mária Terézia a jej manžel, nemenej známy František Štefan Lotrinský svoje letné sídlo, ktoré spolu s deťmi a kráľovským dvorom navštevovali pomerne často. Cestujúci si pozrú Holíčsky zámok, priestor bude i na člnkovanie v zámockej vodnej priekope. Výletníci sa určite zastavia aj pri neďalekom slovenskom „Stonehenge“. Tamojšie megality predstavujú unikátny komplex monumentálnych opracovaných kultových balvanov s prastarými rytinami.

V Galante sa cestujúci dozvedia možno neznámu informáciu o prepojení tohto niekdajšieho panstva rodu Esterházyovcov s Máriou Teréziou. V meste navštívia neogotický kaštieľ, renesančný kaštieľ aj Vlastivedné múzeum. Prehliadky budú šité na mieru detským bádateľom, ktorí si budú môcť vyskúšať napríklad netradičné pokusy v historickej lekárni a zažiť mnoho ďalších prekvapení. Kto však nemá o prehliadky záujem, môže si kúpiť len jazdu, deň si užiť po vlastnej ose a vrátiť sa vlakom späť.

Na to, aby celý výlet dobre prebehol, budú dohliadať turistickí koordinátori, ktorí okrem poskytovania informácií a zabezpečenia organizácie aj pomôžu či poradia, s čím bude treba. Prázdninové vlaky zakončia svoje putovanie za zaujímavosťami Trnavského kraja v sobotu 27. augusta.

Viac podrobností o jazde vlakom, termíny jázd a tiež možnosť objednať si lístok online nájdete na tomto odkaze.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >