Keď sa narodil, vyhliadky na prežitie boli mizivé. Dnes malý Mateo robí stojky a lekári hovoria o zázraku

ahojmama.sk, 17. septembra 2024 o 06:05

Po narodení Matea nemali jeho rodičia veľký dôvod na radosť, skôr naopak. S chlapčekom to vyzeralo dosť zle, vzhľadom na vrodenú vývojovú chybu, veľmi zriedkavú, ale veľmi vážnu, boli jeho vyhliadky mizivé. Dnes už ale majú všetci dôvod na radosť a hovoria o zázraku.

Mateo má za sebou tri náročné operácie, ktoré mu zachránili i skvalitnili život.

Foto: NÚDCH

Mateo sa narodil s najťažšou vrodenou vývojovou chybou uropoetického a gastro-intestinálneho traktu, aká sa na Slovensku vyskytne raz za 5 – 6 rokov.

No príbeh malého hrdinu Matea a jeho rodiny je výnimočný. Po narodení Mateo nemal dobré vyhliadky. Mal rozpadnutú celú brušnú stenu, rozídené panvové kosti a črievko ústilo do močového mechúra, čo znamenalo jediné: Ak má prežiť, treba ho operovať. A nie raz.

Tá prvá bola život zachraňujúca. „Urobili sme prvotné uzatvorenie pri narodení a bola to život zachraňujúca operácia, druhá bola ortopedická operácia a dieťa dnes chodí ako zdravé deti. Po tretej operácii má uzatvorený močový mechúr, vymodelovali sme penis a urobili močovú rúru,“ vysvetlil riaditeľ Národného ústavu detských chorôb v Bratislave Peter Bartoň.

Všetky tri boli nesmierne náročné, no chlapček tak dostal nádej na normálnu chôdzu a v budúcnosti lepšiu kvalitu bez života bez inkontinencie. Všetky tri operácie zvládol malý Mateo veľmi dobre, zotavil sa veľmi rýchlo a už tretí deň po operácii robil stojky a behal po chodbe.

„Mateo má už za sebou aj poslednú rekonštrukčnú operáciu močového mechúra a vonkajšieho genitálu, pri ktorej sme urobili Kellyho plastiku, čo je rekonštrukčná operácia pri extrofii, preto sme ju museli robiť v tretej operácii,“ spresnil riaditeľ Peter Bartoň a vzhľadom na Mateov pôvodný stav hovorí o zázraku. „Myslím si, že je to malý zázrak. Postupom veľkých rekonštrukčných operácií, ktoré prebehli bez závažných komplikácií, má dnes zrekonštruovanú prednú brušnú stenu, uzavretý panvový kruh, močový mechúr a vonkajší genitál. S dosiahnutým výsledkom sme spokojní a podarilo sa nám to aj vďaka spolupráci s kolegami z Great Ormond Street Hospital v Londýne. Aj touto cestou ďakujem našim aj zahraničným kolegom a rovnako rodičom malého pacienta,“ dodal.

Šťastní a vďační sú aj rodičia. „Je to úplný zázrak na to, s akým vážnym zdravotným problémom sa narodil,“ vraví Mateova mama Erika Žuffová. „Prvotné prognózy boli naozaj zlé a lekári bojovali o Mateov život,“ vracia sa do minulosti aj jeho otec Martin Žuffa. Ako však vraví, to náročné obdobie bolo pre nich všetkých zároveň aj veľkou životnou školou. „Mateo nám celé toto náročné obdobie svojou prítomnosťou pomáha prekonávať. Naučili sme sa pri ňom veľa vecí, obrovskej trpezlivosti, pokore a nestresovať sa. Žijeme každý jeden deň naplno so všetkým, čo nám prinesie. Súrodenci ho berú ako plnohodnotného parťáka a ako rodinu nás to veľmi zocelilo. Je až neuveriteľné, čo všetko lekári dosiahli a sme vďační hlavne Bohu za novú šancu a celej nemocnici NÚDCH za všetko, čo pre nás doteraz spravili.“





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >