Keď moderná technika pomáha. Dron zachránil chlapca pred utopením na pláži

TASR, 7. júla 2022 o 19:03

Dron, ktorý v rámci novátorskej metódy využíva španielska pobrežná služba, zachránil 14-ročného chlapca vo Valencii.

Radosť sa rýchle zmení v boj o život. Španielskym plavčíkom pomáhajú pri záchrane topiacich sa drony.

Foto: Shutterstock.com

Dron zhodil chlapcovi, ktorý v ohrození života zápasil so silným vlnami, záchrannú vestu. Vďaka nej sa dokázal udržať nad hladinou, až kým mu na pomoc neprišli záchranári.

"Keď sme dorazili s dronom, videli sme chlapca vo veľmi zlom stave, nemal takmer žiadnu energiu, aby ďalej plával. Poslal som mu teda záchrannú vestu," uviedol pilot dronu Miguel Ángel Pedrero z firmy General Drones.

"Pre silné vlny to bol zložitý manéver, no zvládli sme mu vestu odovzdať a dokázal sa tak udržať nad hladinou, kým k nemu dorazili na vodných skútroch záchranári," dodal Pedrero.

Chlapcovi po vytiahnutí na breh poskytli v sanitke kyslík a previezli do nemocnice. O 24 hodín neskôr bol už späť doma, uvádza Reuters.

Firma General Drones spolupracuje so španielskou pobrežnou službou od roku 2017. Dnes má 30 pilotov s dronmi, ktorí pomáhajú plavčíkom na 22 španielskych plážach. Úlohou dronov je poskytnúť rýchlu pomoc človeku v kritickej situácii ešte pred tým, ako sa k nemu dostanú záchranári.

Napriek tomu sa za prvý polrok 2022 utopilo v Španielsku 140 ľudí, čo je o 55 percent viac ako v rovnakom období vlani, vyplýva z údajov španielskych úradov.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >