Kam cez jarné prázdniny? 16 tipov na výlety v Žilinskom, Banskobystrickom a Trenčianskom kraji

pt, 22. februára 2020 o 05:34

Škoda sedieť doma, keď je vonku toľko čo objavovať! Strávte jarné prázdniny aktívne, vyberte sa za športom, turistikou alebo pamiatkami po strednom Slovensku, ktoré má budúci týždeň jarné prázdniny. Veríme, že vám pomôže týchto 16 našich tipov.

Vlkolínec, v zozname pamiatok UNESCO. Potok v dedine tečia uprostred ulíc v drevených žľaboch.

Foto: PRAVDA Renáta Jaloviarová

Žilinský kraj

Jarná lyžovačka
Na severe to ešte možné je. Dobré podmienky na lyžovanie sú vo Vrátnej, na Kubínskej holi či v Jasnej. Ak nie ste milovníkom preplnených svahov, tak si určite privstaňte, aby ste boli na kopci medzi prvými. Pri najväčšom návale už môžete oddychovať pri káve.

Výstup na Choč
Nemusíte naňho len obdivne pozerať z hlavnej cesty, ak idete okolo. Výstup na tento krásny vrch Oravy je ľahko uskutočniteľný v každom ročnom období. Organizujú sa aj silvestrovské výstupy. Nejde síce o práve krátku túru, školáci ju však bez problémov zvládnu.

Oravské múzeum P. O. Hviezdoslava
Ponúka dokopy sedem expozícií na rôznych miestach Oravy. V Dolnom Kubíne nájdete napríklad spomienky na veľkého básnika Pavla Országha Hviezdoslava, v Jasenovej zasa pamätný dom ďalšieho veľkého autora, rodáka Martina Kukučína, v hájovni pod Babou horou je zasa expozícia ktorá vás prenesie do deja slávneho Hviezdoslavovho diela Hájnikova žena. Dobrý spôsob, ako deťom priblížiť slovenskú literatúru.

Hrad Strečno
Na jednej strane cesty nové Strečno, na druhej staré, takzvaný Starhrad. Prvé pútavou expozíciou a krásnymi výhľadmi, druhé svojou históriou a nemenej krásnymi výhľadmi. Strečno sa spája najmä so Žofiou Bosniakovou. Keďže vďaka nedostatočným bezpečnostným opatreniam múmiu Žofie Bosniakovej v roku 2009 spálil psychicky narušený muž, dnes môžeme obdivovať len maketu, uloženú v kaplnke hradného múzea. Starhrad je zrúcanina, predtým, než sa tam vyberiete, si zvážte počasie a terén, nejde však o náročnú túru. Cesta na nové Strečno je bez problémov, otvorené je mimo sezónu cez víkendy.

Vlkolínec
Stredoveká dedina v 21. storočí, ktorú si môžete za dvojeurový poplatok prezrieť. Komunisti ju síce plánovali vysťahovať za „lepšími“ podmienkami do Ružomberka, nestalo sa tak však a dnes je Vlkolínec chránenou pamiatkou UNESCO. V obkolesení hôr Veľkej Fatry stojí 45 drevených obytných domov a hospodárskych budov s dlhými dvormi. Stredom preteká potok, je ti aj kostol, zvonica či škola. Dostanete sa tam autom, odparkovať ho treba pred dedinou na parkovisku.

Banskobystrický kraj

Pustý hrad
Viete, že najväčším zachovalým hradom na Slovensku je síce Spišský, rozlohou ho však prekonáva Pustý hrad pri Zvolene? Zrúcanina sa stále len postupne odkrýva, vidieť ho aj z hlavnej cesty. Ku hradu vedie nenáročná ani nie hodinová prechádzka. Na hrade je príjemná atmosféra, aj keď tam k videniu nie je toľko ako napríklad na spomínanom Spišskom hrade, vrátiť sa o stáročia dozadu na našom najväčšom hrade určite stojí za to.

Za vodou
Tí otužilejší môžu vyskúšať aj kúpanie vonku, pre ostatných tu sú aquaparky a wellness centrá. Napríklad v Kováčovej, na Masarykovom dvore pri Detve, v Dolnej Strehovej, v Rapovciach pri Lučenci, a kryté plavárne v Rimavskej Sobote či Banskej Bystrici.

Kamenné more a vodopád
Unikátny výtvor v Národnej prírodnej rezervácii Šomoška. Vodopád je vlastne stuhnutá láva spred 4 miliónov rokov padajúca asi z 9-metrovej výšky, kúsok ďalej je čadičové kamenné more. Úchvatné atrakcie sú turisticky ľahko dostupné, po náučnom chodníku, ktorý vedie z obce Šiatorská Bukovinka na hrad Šomoška.

Donovaly
Môžete si tam zalyžovať, zabežkovať, prevetrať psie záprahy, ale aj spraviť peknú túru či vyskúšať paraglading. Aktívne trávenie voľného času skombinované s komfortom v podobe reštaurácií, hotelov, parkovísk i atrakcií pre deti.

Harmanecká a Bystrianska jaskyňa
Tá prvá sa nachádza pri obci Harmanec, do tej sa však môžete vybrať až v máji, v zime je zatvorená. Z trojkilometrovej jaskyne je sprístupnená asi tretina, treba prejsť množstvo schodov, je však čo obdivovať. Pre lepšiu orientáciu je v jaskyni aj odborný výklad. Bystrianska leží pod Čertovicou v obci Bystrá, je menej náročná, ale rovnako krásna. Tam si môžete urobiť prázdninový výlet, je otvorená utorky až nedele.

Hrad Slovenská Ľupča
Časť z neho je už zastrešená, no hrad sa stále renovuje. V jeho areáli je jedným z najvzácnejších exponátov vyše 700-ročná lipa, označovaná za Korvínovu lipu, údajne pod ňou rád sedával Matej Korvín. Hrad je ľahko prístupný, parkuje sa priamo pri ňom, môžete sa tam vybrať i s malými deťmi.

Trenčiansky kraj

Štefánikov kraj
Na Bradlo sa dostanete pohodlne autom, môžete sa tam však vybrať i pešo z jeho rodných Košarísk. Je to príjemná túra krásnou lesnou cestou. Štefánikov rodný kraj vám veľa napovie o živote nášho politika a generála. Na fare na Košariskách je jeho múzeum so vzácnymi predmetmi, ktoré patrili Štefánikovi, vrátane bundy, v ktorej zahynul či šable, ktorá sa pri osudnej havárii pokrivila.

Trenčianske Teplice
Kúpeľné mestečko zasahuje turizmus a komercia čoraz viac, popri množstve reštaurácií a kaviarní sa však ešte stále možno príjemne poprechádzať po obrovskom parku, zájsť hore na Zelenú žabu, prípadne k vodnej nádrži a do susedného Omšenia. Milovníci lezenia si môžu zaliezť aj na neďalekých skalách medzi Teplicami a Omšením. Je tam skrátka čo robiť, o kúpaní a wellness nehovoriac.

Čachtický hrad, Beckov, Trenčiansky hrad
Čo hrad, to príbeh. Po stopách grófky Alžbety Báthoryovej, ktorá zahynula uväznená na svojom hrade sa môžete vybrať do Čachtíc. Beckov, týčiaci sa na ohromnej skale (čím bližšie idete, tým ohromnejšej), zasa pripomína povesť o chamtivom pánovi hradu, ktorého zastihla kliatba za jeho zlý skutok. Trenčiansky hrad je zasa symbolom lásky. Tu sa nachádza aj vzácny nápis rímskych légií vytesaný do skaly: „Víťazstvu cisárov venovalo 855 vojakov II. légie z vojska, ktoré sídlilo v Laugariciu. Dal zhotoviť Marcus Valerius Maximianus, legát II. légie pomocnej.“ Vidieť ho z terasy hotela Tatra v Trenčíne. Na každom z hradov sa dá stráviť príjemný deň s obedom v niektorej z blízkych reštaurácií.

Vrch Vápeč
Nie je všeobecne známy, ale zaslúžil by si to. Krásne skaly na jeho vrchole dodávajú miestu výnimočnosť a sú silnou motiváciou zvládnuť strmé stúpanie na druhý najvyšši vrch Strážovských vrchov. Počítajte s dvojhodinovou túrou, pri menších deťoch ešte dlhšou. Trasa začína v Hornej Porube kúsok za Ilavou, cesta vedie po dobre značenom chodníku. Okrem krásnych skál vás hore čakajú krásne panorámy okolitých kopcov.

Letecké múzeum Slávnica
Patrí Aeroklubu Dubnica nad Váhom a nájdete tam kúsky ako Mig-15, Li-2 či „kráľovnú neba“ Tu-134A. Prezrieť si môžete aj Suchoje Su-7BM a Su-22M4. Tiež historického Čmeliak, AN-2 či vrtuľník Mi-2 z Letky Ministerstva vnútra.



Komentáre k článku:


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >