Jednoduchý krvný test napovie, kedy porodíte

Pravda, juh, 14. mája 2021 o 04:00

Tehotné ženy by už čoskoro mohli pomocou krvného testu zistiť, kedy privedú dieťa na svet.

Krv ukáže, kedy porodíte.

Foto: Shutterstock.com

Termíny pôrodu sa v súčasnosti odhadujú nepresne, na základe priemerného 40-týždňového tehotenstva a veľkosti dieťaťa zistenej pri ultrazvukovom vyšetrení. Väčšina žien rodí v čase od 37. do 42. týždňa tehotenstva.

Vedci však teraz vytvorili krvný test, ktorý indikuje predpôrodné štádium, čo je dva až štyri týždne pred narodením dieťaťa.

Zachytáva nával hormónov, keď sa ženské telo pripravuje na pôrod, zníženie tvorby krvných buniek, keď sa placenta pripravuje na odpojenie sa z maternice, a identifikuje tiež rôzne imunitné bunky a bielkoviny.

Krvný test, ktorý vyskúšali na 63 ženách, zatiaľ môže predpovedať iba termín pôrodu v rámci 17 dní. Avšak vedci, ktorí očakávajú, že krvný test bude pre ženy k dispozícii do dvoch rokov, tvrdia, že jeho presnosť sa po rozsiahlejšom testovaní zlepší.

„Telo a fyziológia matky sa začnú meniť asi tri týždne pred skutočným nástupom pôrodu. Telo musí prejsť touto prípravou,“ hovorí Dr. Virginia Winnová, spoluautorka štúdie a docentka pôrodníctva a gynekológie na Stanfordovej univerzite.

Chcete si o téme prečítať viac? Kliknite na tento odkaz na portáli o vede https://vat.pravda.sk.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >