Jedinečná zimná Štiavnica, pokochajte sa tou nádherou

Gabriela Bachárová, 11. decembra 2020 o 04:26

Krásna v lete, no snáď ešte krajšia v zime. Keď napadne sneh, nie je na Slovensku krajšieho mesta. Zimná Banská Štiavnica sa vpije do srdca.

Pohľad na Banskú Štiavnicu. Kalvária v pozadí.

Foto: flog.pravda.sk/tramtaria.flog

Zimy už nie sú, čo bývali, a tak mal veľké šťastie ten, kto ešte zažil prechádzku po bielej Štiavnici, keď kráčate úzkymi chodníčkami vysekanými v snehu, pozorujete dymiace komíny a užívate si dychberúce výhľady. Jedinečný zážitok nielen pre deti.

Kvôli epidémii koronavírusu sa odporúča zmenšiť mobilitu a držať sa radšej doma, a tak sa do asi najkrajšieho slovenského mesta pozrieme aspoň prostredníctvom krásnych zimných fotografií.

Starý zámok

Starý zámok bol pôvodne kostolom, ale v obrane pred Turkami sa z neho v 16. storočí stala pevnosť. Návštevníci tu nájdu expozíciu venovanú baníckym dejinám regiónu, ďalej si pozrú expozície kováčstva či streleckých terčov. Zaujme i fajkárska dieľna. Veža Himmelreich ukáže, ako to vyzeralo v stredovekom väzení. No a v kaplnke svätého Michala nájdete podzemnú časť ossarium, teda kostnicu, do ktorej sa vkladali nezotleté kosti vybrané pri kopaní nových hrobov.

Starý zámok.

Foto: SITA

Kalvária

Jedinečnú barokovú kalváriu dokončili v roku 1751. Stojí na Ostrom vrchu a poskytuje úžasný výhľad do celej štiavnickej kaldery, čo je odborný názov pre kotol, v ktorom mesto leží. Vznikol prepadnutím stien pôvodnej sopky. Banskoštiavnická kalvária má podľa informácií turistickej organizácie Región Štiavnica až17 zastavení, tri kostoly (Dolný kostol, Sväté schody a Horný kostol), zastavenie Žalár a Svätý hrob, čo je jediný objekt postavený na opačnej, východnej strane kopca. Kalvária chátrala, dokonca sa dostala na zoznam najohrozenejších pamiatok sveta, pred 12 rokmi ale začala jej kompletná oprava a výsledok dnes možno obdivovať.

Kalvária

Foto: Región Banská Štiavnica

Nový zámok

Tvorí jednu z dominánt mesta. Nový zámok postavili ako opevnenú vartovku v 16. storočí, slúžil na obranu pred Turkami. Stavba postavená v renesančnom štýle umožňovala využiť delostrelecké zbrane, z jej veže vartáši pomocou dymových signálov (cez deň) či ohňovou morzeovkou (v noci) upozorňovali na hroziace nebezpečenstvo. Dnes sa v nej nachádza unikátna expozícia protitureckých bojov s ukážkami historických zbraní. Na nasledujúcej fotografii uvidíte Nový zámok vľavo hore.

Nový zámok vľavo v pozadí.

Foto: www.stiavnica.sk


Meštianske domy

V Banskej Štiavnici možno obdivovať i jedinečné meštianske domy. Tie najstaršie sa dochovali z 15. a 16. storočia.

Pohľad na staré meštianske domy.

Foto: www.stiavnica.sk

Piargská brána

Postavili ju v roku 1554 v renesančnom slohu, neskôr dostala barokovú podobu, ktorá jej zostala do dnešných dní. V minulosti spolu s Novým Zámkom chránila cestu do Banskej Štiavnice. Piargska brána je jedinou dodnes zachovanou bránou z bývalého mestského opevnenia 

Piargská brána.

Foto: Shutterstock.com

Ulica Andreja Kmeťa

Hlavná banskoštiavnica ulica je jedinečná predovšetkým tým, že ju lemuje vyvýšený chodník nazývaný trotuár, ktorý v minulosti slúžil ako korzo (možno ho vidieť na nasledujúcej fotografii) a nachádzali sa na ňom obchodíky a pohostinské zariadenia. Tieto časy sa vrátili, čo potvrdí každý návštevník historického mesta. Zvlášť v lete sa na Ulici Andreja Kmeťa takmer nedá pohnúť. Trochu voľnejšie je to na ikonickom námestí Námestie svätej Trojice, kam vás ulica dovedie. (zdroj informácií: Región Banská Štiavnica)

Ulica Andreja Kmeťa.

Foto: www.stiavnica.sk

Námestie Svätej Trojice v zime.



Pozrite si i ďalšie nádherné fotografie zimnej Banskej Štiavnice


























Kalvária

Foto: Región Banská Štiavnica





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >