Je deň darovania knihy. Venujte ju konkrétnemu dieťaťu či knižniciam. Zaľúbenci dnes niekde dostanú zápisné zdarma

gb, TASR, 14. februára 2019 o 10:35

Štrnásty február patrí nielen zaľúbencom, ale je aj Medzinárodným dňom darovania kníh. Viaceré knižnice na Slovensku sa ku dňu, ktorý sa oslavuje už v štyridsiatke krajín, pripojili a pripravili pre čitateľov zaujímavé akcie.

Knižnice pripravili pri príležitosti Medzinárodného dňa darovania knihy viaceré akcie.

Foto: Shutterstock.com

Zemplínska knižnica v Trebišove má na 14. februára v ponuke pre zaľúbený pár prekvapenie. „Ak patríte do skupiny tých zaľúbených, ktorí milujú knihy, Zemplínska knižnica v Trebišove vám na Valentína ponúka svoj knižný darček a k tomu zápisné do knižnice na celý rok zdarma. Pri príležitosti Medzinárodného dňa darovania kníh môžete aj vy na oplátku knižnicu potešiť a darovať jej peknú novú knihu," vyzýva knižnica na svojom webe. Akciu knižnica avizuje pod sloganom: „Výnimočný čas v knižnici iba vo dvojici."

Pozvánka do trebišovskej knižnice pre zaľúbencov.

Foto: Zemplínska knižnica Trebišov

Knižnica pre mládež v Košiciach zasa vyhlásila zbierku detskej literatúry. Venovať knižky pre deti bude možné v pobočkách knižnice od 14. do 21. februára. Zbernými miestami budú všetky pobočky knižnice v meste. Darcovia môžu prečítané či nepotrebné knihy doniesť tam alebo ich umiestniť do knižničného Biblioboxu, ktorý je pred vchodom do areálu Kulturparku z Kukučínovej ulice, na takzvanom bielom námestí. Darcovia môžu do knihy pridať aj svoje osobné venovanie. Knihy pôjdu deťom do nemocníc či detských centier.

Staromestská knižnica v Bratislave tiež ponúka zaľúbencom zápisné zadarmo, dokonca im odpustí aj pokuty. Aj do bratislavskej pobočky je možné priniesť darovanú knihu, a to nielen detskú, ale aj pre dospelých.

Na Facebooku sa tiež rozbehla akcia, kedy záujemca daruje knihu konkrétnemu dieťaťu a aj jeho vlastný potomok potom dostane knihu. Knižku ale môžete darovať i bez sociálnych sietí, len tak dieťaťu zo svojho okolia alebo deťom v detskom domove.

Za medzinárodným dňom darovania kníh stojí zakladateľka webovej stránky Delightful Childres s Books Amy Broadmooreová z USA. Jeden z jej troch synov sa jej raz opýtal, prečo nie je v kalendári aspoň jeden deň v roku venovaný darovaniu kníh. Broadmooreová sa myšlienky chytila. Tento deň sa slávi od roku 2013, keď organizáciu do rúk zobrala autorka obrázkových detských kníh Emma Perryová.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >