Injekcia hrou. Pediater vymyslel jedinečnú metódu, pri ktorej dieťa ani nezaplače

pt, 18. mája 2022 o 04:46

Viete, čo je kľúčikom k detskej duši? Hra. Deti milujú hry. Okrem zábavy je hra vynikajúcim nástrojom na učenie sa nových vecí, využíva sa tiež v rámci rôznych terapií, tréningov fyzických i psychických zručností, či ako prostriedok na skamarátenie sa. A využiť ju možno aj v detských ambulanciách, aby sa predišlo stresovým situáciám.

Dostatok času a trpezlivosti, pravidlo každej dobrej ambulancie.

Foto: Shutterstock.com

Tento pediater zvolil pri očkovaní dieťaťa tiež hru. Žiadne: „Tu si sadnite, mamička, držte si dieťa pevne, a ty neplač, lebo si nejaký chlap predsa!“ Lekár má inú metódu.

Dieťa najprv zaujme hrou na včeličku, počas ktorej mu jemne pichá do kože po celom tele „bm, bm, bm...“ a v rámci čoho mu potom aj vpichne potrebnú injekciu, ktorú dieťa ani nezaregistruje. Žiada si to možno trocha viac času než klasická injekcia, no dieťa je uvoľnené, bez stresu a v ambulancii celkovo vládne oveľa lepšia atmosféra.

Ako to fungovalo, pozrite si na videu.



A čo na to slovenskí pediatri? „To, ako sa dieťa správa pri pichaní injekcie aj pri vyšetrení celkovo, závisí do veľkej miery od rodičov. Ako s nimi doma jednajú, ako ich pripravia na vyšetrenie. Niektoré vyvádzajú, niektoré len trošku zaplačú," hovorí detská lekárka Mária Poprocká. Ona sama ich skúša zapájať do jednotlivých procesov. „Mám napríklad baterku, ktorú používam pri vyšetrení, tak im ju dám do ruky, nech mi svetia, takto pomáhajú a tiež to zmierňuje napätie a strach z úkonov."


ANKETA:

Páči sa vám pichanie injekcie takýmto spôsobom?

91,7%



6,3%



2,1%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >