Ide o čas! Na Kramároch vzniklo Centrum detskej traumatológie, pacientov ošetrí rýchlejšie

TASR, 4. júla 2019 o 05:56

Národný ústav detských chorôb na bratislavských Kramároch vybudoval v rámci kliniky detskej chirurgie Centrum detskej traumatológie. To má zabezpečiť lepšiu liečbu pacienta s ťažkým úrazom bez časových strát.

Ošetrenie pacientov musí byť rýchle.

Foto: Národný ústav detských chorôb

Na Klinike detskej chirurgie tvoria úrazy 40 až 60 percent všetkých hospitalizácií. „Pri ťažkých úrazoch, najmä tých s mnohopočetnými poraneniami, vie lekár alebo záchranár posúdiť ich vážnosť a na takéhoto blížiaceho sa pacienta upozorniť. Už pred príchodom pacienta do nemocnice potrebujeme mať informácie, o aký úraz a poranenie ide, aby sme dieťa vedeli lepšie manažovať," hovorí prednosta kliniky Jozef Babala.

Prednosta predstavil video zobrazujúce postup pri ošetrovaní pacienta po úraze. Väčšina pacientov po úraze prechádza cez oddelenie urgentného príjmu, kde sa triedia. Po diagnostike s použitím moderných prístrojov najťažšie úrazy s poranením hlavy smerujú na detskú kliniku anestéziológie a intenzívnej medicíny. Ak však lekári majú od záchranárov včas informáciu o ťažkom prípade, nasmerujú pacienta rovno na toto oddelenie. Podľa štandardov Európskej únie musí byť celý tím zosúladený podľa určitých logistických pravidiel, aby najťažší pacienti nestrácali čas, povedal Babala.

Video zachycujúce prácu nového traumacentra



„V systéme triedenia ranených, ktorý musia pracovníci záchrannej zdravotnej služby ovládať, sú presne vymedzené kritériá, ktorí pacienti nemajú ísť do menších periférnych nemocníc, ale majú ich zvážať rovno do traumacentra," hovorí koordinátor Centra detskej traumatológie Ľubomír Sýkora.

V chirurgickej ambulancii urgentného príjmu lekári ročne primárne ošetria takmer 18 tisíc akútnych úrazov a hospitalizujú približne 2 500 detí ročne. Asi 700 z nich sú úrazy hlavy, väčšinou bežné otrasy mozgu, ale vyše 70 z nich má prasknutú lebku, vymenúva traumatológ. Podľa neho pre neopatrnosť rodičov najmä dojčatá často spadnú z rôznych predmetov, napríklad aj z práčky. Dominantné sú zlomeniny, ktorých Klinika detskej chirurgie ošetrí ročne okolo 1 500.

Niektoré zlomeniny, ako napríklad zlomeninu krčka stehennej kosti, podľa neho treba riešiť akútnou operáciou, pretože pri nej hrozí odumretie hlavice kosti. Tiež niektoré zlomeniny v oblasti lakťa môžu spôsobiť uzavretie cievy. Menej je poranení orgánov v hrudníku a bruchu. Typické detské úrazy sú poranenia sleziny a pečene. Tých je ročne niekoľko desiatok, priblížil Sýkora.

Nové traumacentrum má podľa neho zabezpečiť, že pacienti budú rýchlejšie ošetrení, minimalizujú sa druhotné výkony a sekundárne preklady. Vďaka tomu by sa malo znížiť množstvo trvalých následkov alebo komplikácií.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >