Alkohol v tehotenstve? Radšej ani kvapku. Ako devastuje dieťa

TASR, 16. septembra 2019 o 04:29

Ak čakáte dieťa, alkohol si radšej úplne odpustite. Jeho konzumácia je veľmi riziková, varujú najnovšie slovenskí odborníci.

V tehotenstve radšej nie.

Foto: Shutterstock.com
„Alkohol by mal byť počas tehotenstva úplne tabu. Keď gravidná žena požíva alkohol, cez placentu sa k plodu dostávajú škodlivé látky, ktoré môžu poškodiť jeho mozog i ostatné orgány. Napriek týmto hrozbám veľa tehotných žien alkohol naďalej konzumuje. Podľa celosvetového prieskumu si počas tehotenstva pohárik alkoholu neodoprie až 10 percent žien," povedala Zora Kľocová Adamčáková z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

Ako vysvetlila, pitie alkoholu sa u detí prejaví nižším intelektom v približne štvrtine prípadov, hyperaktivitou, autistickými rysmi a problémami v správaní v kombinácii s poruchou rastu a faciálnou dysmorfiou (deformity tváre). „Z celospoločenského hľadiska je diagnóza fetálneho alkoholového syndrómu závažný postih, ktorý si vyžaduje spoločensky úprimnú pozornosť," skonštatovala.

V jednom zo 67 prípadov sa narodí dieťa s fetálnym alkoholovým syndrómom, ročne sa pritom narodí 119 tisíc takýchto detí. Najvyššia miera konzumácie alkoholu počas tehotenstva je podľa odborníkov paradoxne vo vyspelých európskych krajinách, alkohol tu požíva až štvrtina tehotných žien.

S cieľom poukázať na dôsledky konzumácie alkoholu počas tehotenstva a rizikách vzniku fetálneho alkoholového syndrómu u dieťaťa organizujú v týchto dňoch odborníci na stredných a vysokých školách a tiež v materských centrách prednášky na túto tému.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >