Dovezte sa Čiernohronskou železničkou na zimné pozorovanie hviezd v Lesníckom skanzene

SITA, gb, 24. februára 2019 o 06:34

Pozorovanie hviezd priamo v nedotknutej prírode Lesníckeho skanzenu vo Vydrovskej doline môžu zažiť návštevníci zimného Astrovlaku. Podujatie spojené s večernou jazdou na úzkokoľajke historickým vláčikom z Čierneho Balogu do Lesníckeho skanzenu bude ešte 27. februára a 6. marca.

Čiernohorská železnica v zime.

Foto: www.bystricoviny.sk

„Návštevníkov čaká večerná jazda historickým vláčikom priamo do Lesníckeho skanzenu uprostred Balockých vrchov a astronomická príprava pred pozorovaním nočnej oblohy v priestoroch jednej z najstarších horární na Slovensku,“ uviedla riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Horehronie Petra Rizdoňová Hlásniková. Pozorovanie astronomickými ďalekohľadmi a profesionálny výklad sa uskutoční pod záštitou Hvezdárne v Banskej Bystrici, ktorá je organizačnou súčasťou Krajskej hvezdárne a planetária M. Hella v Žiari nad Hronom.

O 17:30 je odchod vláčika z hlavnej staničky v Čiernom Balogu do Lesníckeho skanzenu, o 18:00 začne astronomická príprava v horárni a o 19:00 nastane pozorovanie astronomickými ďalekohľadmi.

Letný Astrovlak, ktorý odštartoval svoje prvé jazdy počas letných prázdnin, mal medzi turistami obrovský úspech. Pozorovanie nočnej oblohy v spojení s večernou jazdou Čiernohronskou železničkou prilákalo nielen domácich a turistov, ktorí v tom čase na Horehroní dovolenkovali, ale taktiež verejnosť z celého Slovenska. „Rodiny s deťmi cestovali stovky kilometrov, aby mohli zažiť tento jedinečný výlet, preto sme sa rozhodli zorganizovať aj zimnú verziu. Nočná obloha a usporiadanie hviezd je počas zimy iné ako v lete, takže to bude opäť ojedinelý zážitok. Aj návštevníci, ktorí výlet astrovlakom absolvovali, môžu opäť zažiť niečo nové,“ dodala Ridzoňová Hlásniková s tým, že jazdu si môžu záujemcovia rezervovať na stránke http://horehronie.net.



Komentáre k článku:


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >