18 zaujímavých tipov, ako si užiť jarné prázdniny na západe Slovenska

gb, pt, 23. februára 2019 o 07:11

Turistika, kúpanie, návšteva architektonických pamiatok a múzeí, to sú najčastejšie možnosti, ako stráviť jarné prázdniny na západe Slovenska. Kde je čo v ponuke, prinášame v konkrétnych tipoch pre každý kraj.

Tigrov si môžete pozrieť v Kostolnej pri Dunaji.

Foto: kudyznudy.sk

Bratislavský kraj

Červený kameň očarí aj trojročné deti

Krásny výlet aj v prípade, že máte malé deti. Historické zariadenie hradu, nábytky, riady, šaty, sane, koč upúta pozornosť aj najmenších návštevníkov. Prehliadku s prehľadom zvládnu trojročné deti, čím sú staršie, tým viac očarené odchádzajú. V primeranej výške je aj cena vstupného (15 eur za rodinný lístok). Kto chce, môže sa ísť pozrieť aj do obrovských pivníc. A komu sa nechce dovnútra, má sa ako vyblázniť aj v krásnych priľahlých záhradách. Hrubočizné stromy, ktoré neobchytia dookola ani piati ľudia, určite stoja za to. Ak sa vám nechce na hrad, môžete sa aspoň poprechádzať v okolitých lesoch a dať si kávu alebo obed v hradnej reštaurácii.

Úchvatný Kamzík

Bratislavčania sa na to pozerajú dennodenne, no koľkí tam naozaj aj boli? Vysielač na Kamzíku je úchvatný, ak stojíte priamo pod ním. Ešte úžasnejší je pohľad z reštaurácií na jednotlivých poschodiach. V jednej je aj detský kútik, žiaľ, aj výšková prirážka v jedálnom a nápojovom lístku. Ak sa vám nechce platiť premrštené sumy za občerstvenie, tak sa aspoň prejdite po okolitých lesoch, je tam pekne.

Športovanie s obmedzeniami

Milovníci lyžovania si ho v Bratislave príliš neužijú. K dispozícii je zatiaľ stále Pezinská baba, prípadne sčasti Bezovec pri Piešťanoch, kto si chce však poriadne zalyžovať, radšej cestuje do Rakúska, Talianska, prípadne na sever a východ Slovenska do väčších hôr. V Bratislave by si človek mohol aspoň zakorčuľovať, to by ale nesmelo byť zrušené verejné korčuľovanie na štadióne Ondreja Nepelu. Ako naschvál, práve počas jarných prázdnin k dispozícii nebude. Ľad má verejnosť k dispozícii aspoň v nákupných centrách – tradične v Avione, ale aj na štadióne v Lamači či Petržalke. O niečo lepšie sú na to milovníci plávania. K dispozícii majú aquapark v Senci, ale aj bratislavské bazény. Otvorená bude plaváreň na Pasienkoch či v Iuvente v Líščom údolí.

Malé Karpaty či zrúcaniny hradov

Hoci zelene v hlavnom meste a okolí ubúda ostošesť, našťastie všetky stromy sa ešte vyrúbať nepodarilo. Možnosti na turistiku sa ponúkajú od Železnej studienky cez Raču až po Zochovu chatu. Atraktívne sú zrúcaniny hradov Pajštún či Plavecký hrad. Potom je tu ešte, samozrejme, Devín, rovno pod nosom. Kopce v Bratislavskom kraji nie sú strmé a lesy nie sú príliš husté, takže na nenáročnú rodinnú turistiku sú ako stvorené.

Pomôžte zvieratám

Kto trávi prázdniny doma, má konečne dosť času venovať sa zvieratám. Buď tým vlastným – pohrať sa so psom, vyčistiť akváriá rybkám alebo klietky škrečkom. Môžete ísť aj do ZOO, aj keď nie každý obľubuje pozerať sa na zvieratá v klietkach. Okrem veľkej bratislavskej ZOO je tu ešte pri Senci v Kostolnej pri Dunaji oáza sibírskeho tigra. Niežeby tam tigre nežili v klietkach, stanica sa však zameriava na záchranu populácie sibírskeho tigra a je odkázaná na pomoc darcov. Oáza je zatiaľ prístupná verejnosti len cez víkendy. Bratislavčania majú ešte možnosť pomáhať Slobode zvierat, napríklad vyvenčiť psíkov.

Naučte sa viac o lodiach či Egypte

Výstavy a múzeá – tých je v hlavnom meste a okolí na výber. Z aktuálnych pripomíname napríklad cyklus prednášok o starovekom Egypte v rámci výročia 100. rokov Vojtecha Zamarovského. V Starej radnici sa bude v piatok o pol šiestej večer hovoriť o hrobkách kráľovien. Pre milovníkov strojov je atraktívne Múzeum dopravy s aktuálnou výstavou 100 rokov lodiarstva v Československu. Kto ešte nebol na Slavíne alebo na Bratislavskom hrade, má najlepšiu príležitosť.

Trnavský kraj

Choďte si zaplávať

Kopcov tu veľa nenájdete, zato si môžete vyberať, kam by ste sa šli okúpať. V Trnavskom kraji je viacero príležitostí – termálne kúpaliská vo Veľkom Mederi, Vincovom lese či Dunajskej Strede.

Prejdite sa po krásnych kúpeľoch

Prekrásne veľké parky, kaviarne, cukrárne, prípadne aj nejaká liečivá procedúra. Kúpele v Piešťanoch či Smrdákoch sú skvelým miestom na rodinný výlet aj pre úplne zdravých ľudí. Bez ohľadu na počasie, človek sa príjemne prejde, nadýcha čerstvého vzduchu i pokojnej ozdravnej atmosféry. A potom pochutná na nejakej kúpeľnej dobrote.

Korlátka s jedinečnou časťou veže

Hrady a kúpele sú na Slovensku takpovediac na každom kroku. Jedným z tých menej známych je zrúcanina Korlátskeho hradu pri Cerovej na Záhorí. Hrad z 13. Storočia, ktorý strážil takzvanú českú cestu, je od 18. storočia opustený, zrúcanina je však veľmi zaujímavá, a to najmä vďaka dochovanej časti valcovej veže. Škoda pamiatky, ale kým ešte celkom nespadne, za videnie určite stojí.

Kláštor Katarínka ponúka magickú atmosféru

V lesoch malých Karpát, neďaleko obcí Dechtice a Naháč sa nachádzajú dobre zachované ruiny kostola s vežou a zvyšky jedného krídla kláštora Katarínka. Pamiatku nájdete mimo hlavných turistických ciest a miesto nie je až tak známe, môžete preto očakávať mimoriadny zážitok a magickú atmosféru. V 17. storočí tu postavili františkánsky kláštor, na mieste, kde sa podľa legendy zjavovala grófovi a pustovníkovi Jánovi Apponyimu svätá Katarína Alexandrijská. Kláštor bol zrušený v dôsledku jozefínskych reforiem v roku 1786. Mnísi ho opustili a začal chátrať.

Navštívte unikátnu technickú pamiatku

Veterný mlyn v Holíči je jediným zachovaným veterným mlynom na Slovensku. Pochádza z konca 19. storočia, kedy nahradil pôvodný drevený mlyn, ktorý vyhorel. Je postavený podľa holandského vzoru. V mlyne sa prestalo mlieť po prvej svetovej vojne, potom významná pamiatka chátrala a podarilo sa ju opraviť až v roku 1970. Vnútorné zariadenie sa nepodarilo zachovať, mlyn dnes vlastnia poľovníci, ktorí ho využívajú na rôzne akcie. Môžete si ho pozrieť aspoň zvonka, veď inú takúto pamiatku už na Slovensku nemáme.

Hrad Branč ponúka nádherné výhľady

Rozľahlá zrúcanina hradu Branč sa nachádza v Myjavskej pahorkatine v obci Podbranč. Hrad pochádza z trinásteho storočia, pôvodne slúžil ako pevnosť, potom na ňom väznili protestanských kňazov, na konci 17. storočia vyhorel a odvtedy je pustý. Výlet na Branč si urobte aj kvôli nádhernému výhľadu do okolia, na Myjavskú pahorkatinu a Biele Karpaty.

Nitriansky kraj

Stromové kráľovstvo v Arborétu Mlyňany

V Arboréte Mlyňany je čo pozerať aj v zime. Vo vonkajších expozíciách nájdete viac ako 2 300 druhov drevín zo Stredomoria, Ameriky, Ázie či Afriky. Arborétum má dlhú históriu, na konci 19. storočia ho založil uhorský šľachtic Štefan Ambrózy-Migazzi. Vďaka sobášu získal do vlastníctva veľký statok, ku ktorému dokúpil blízky lesík. Dominantou areálu je kaštieľ, ktorý si dal postaviť. Arborétum sa nachádza v obciach Tesárske Mlyňany a Vieska nad Žitavou pri Slepčanoch. Otvorené denne od ôsmej do piatej.

Jaskyňa Čertova pec. Po stopách pravekých lovcov

Výučba dejepisu v praxi. V jaskyni Čertova pec žili pravekí lovci, aj neandrtálci. V tomto najstaršom jaskynnom osídlení na Slovensku našli archeológovia železné nástroje. Malá krasová jaskyňa je voľne prístupná verejnosti, nájdete ju v pohorí Považský Inovec. Je dlhá 27 metrov a priechodná obojstranne.

Pozrite si vodný mlyn v Kolárove

V Kolárove môžete navštíviť unikátny vodný mlyn, múzeum vodného mlynárstva je otvorené celoročne, v tomto období denne od dvanástej až do desiatej večer. V areáli môžete obdivovať aj celodrevený most, ktorý je vernou rekonštrukciou pôvodnej stavby zničenej v polovici minulého storočia ľadovými kryhami.

Obdivujte plazy vo viváriu v Nitre

Univerzitné vivárium Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre je záchytným strediskom pre odchytených a zhabaných plazov. Medzi najväčšie atrakcie patrí pytón mriežkovaný, ktorý meria asi sedem metrov a váži sto kilogramov. Otvorené je každý deň okrem soboty. Návštevníci tu môžu obdivovať užovky, anakondu, veľhada, chameleónov, leguána, gekonov či gekončíkov, varana či korytnačky. Niekoľko desiatok zvierat.

Výlet do zahraničia, pozrite si maďarský Ostrihom

Prečo si cez prázdniny nezájsť aj do zahraničia? Ostrihom je krásne historické mesto v Maďarsku, hlavnou pamiatkou je klasicistická katedrála svätého štefana. Do Ostrihomu môžete prejsť zo Štúrova peši, po moste Márie Valérie. V minulosti bol zničený, spojenie medzi mestami zabezpečovala len vodná doprava. Most obnovili len pred osemnástimi rokmi. Školákom určite na návšteve povedzte, že práve v Ostrihome sa narodil prvý uhorský kráľ Štefan, ktorý tu založil arcibiskupstvo.

Kam sa ísť vykúpať?

V Nitrianskom kraji sa deti môžu vyblázniť vo vode dosýta. Na výber máte Thermalpark Nitrava v obci Poľný Kesov neďaleko Nitry, termálne kúpalisko Podhájska, aquapark Vadaš Thermal Resort Štúrovo či kryté bazény v Nových Zámkoch, Leviciach, Komárne či Topoľčanoch.








Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >