Doma s deťmi. Tip na aktivitu 14: Bojnická zoo prináša videá zo sveta zvierat aj rôzne kvízy a úlohy

SITA, gb, 13. apríla 2020 o 03:50

Národná zoologická záhrada v Bojniciach v týchto dňoch prináša svojim priaznivcom videá zo života zvierat, on-line výučbové programy, súťaže, ale aj úlohy z fyziky a matematiky. Zoo tak reaguje na aktuálnu situáciu v súvislosti so šíriacou sa nákazou koronavírusu, v dôsledku ktorej zatvorila svoje brány pre verejnosť.

Viete, prečo sa medveď po vyjdení z vody vždy otrasie? Odpoveď nájdete na sociálnych sieťach zoologickej záhrady.

Foto: Zoo Bojnice

Zoo tak bola zatvorená od 24. januára po druhýkrát. Príčinou januárových opatrení bola šíriaca sa vtáčia chrípka, ktorá zariadenie zatvorila na 40 dní. Pri chrípke uhynulo 11 vtákov, ďalších 43 preventívne utratili. Zoo opätovne otvorili 5. marca, 18. marca ju v dôsledku koronavírusu museli zavrieť znovu.

„Život v zoo sa aj napriek zložitej situácii na Slovensku a vo svete nezastavil. O zvieratá sa treba starať, kŕmiť ich, zabezpečovať čistotu vnútorných a vonkajších ubikácií, ako aj rôzne veterinárne úkony. Zamestnanci zoo nemôžu zostať doma, preto by sme sa im chceli poďakovať a vyzdvihnúť ich prácu,“ uviedol Jaroslav Slašťan, hovorca zoologickej záhrady.

Zoo sa preto rozhodla, že so svojimi priaznivcami bude komunikovať aj počas pandémie koronavírusu a pripraví pre nich niekoľko projektov a noviniek. V rámci projektu „Zoodoma“ informuje o aktuálnom dianí za zatvorenými bránami zoo.

Každý deň uverejňuje zoo príspevky (fotografie, videá, užitočné informácie, kvízy) z aktuálneho diania, a to príbehoch (stories) na profiloch na sociálnych sieťach Facebook a Instagram. Pozor, možno ich vidieť len 24 hodín od zverejnenia. Potom zmiznú. Všetky už zmiznuté príspevky zoo archivovuje a postupne pridáva na webovú stránku aj na sociálne siete ako zostrih videí z celého týždňa. „A takto to bude pokračovať, pokiaľ sa naše brány znova neotvoria pre návštevníkov," uvádza zoo.

Pozrite si týždenný zostrih Zoodoma s poradovým číslom tri:



Prostredníctvom sociálnej siete zabezpečujú aj vzdelávanie v rámci projektu Zooškola. „V tomto veľkonočnom čase sme si pre deti pripravili prednášku o vtáčích vajciach s názvom Vtáčie vajíčka - krásne aj bez zdobenia. On-line Zooškolu sledovalo vyše 3000 záujemcov. Cez tento on-line priestor pripravujeme aj čítanie príbehov. Prvý z nich – Ako sa medveď Spachtoš prebudil zo sladkého spánku, si budú môcť deti vypočuť 15. apríla,“ priblížil Slašťan.

Zoo uskutočňuje aj on-line diskusie s odborníkmi v rámci projektu „Zoolampa“. Prvú z nich, o živote goríl a ľudoopov s českým odborníkom a cestovateľom Marekom Ždánskym, sledovalo takmer 4-tisíc účastníkov. V rámci projektov „Fyzika v zoo“ a „Matematika v zoo“ chystajú zamestnanci pre deti úlohy.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >