Dojčenie choré deti potrebujú ešte viac než zdravé, pomôže aj pri koronavíruse

Patricia Poprocká, 29. augusta 2020 o 04:55

Noví chorí na COVID-19 sa u nás každým dňom počítajú v desiatkach, tento týždeň sa nakazilo dokonca aj bábätko. Postup, zaručujúci bezproblémový priebeh a skoré vyliečenie, ktorý by sme si všetci želali, nie je, veľmi účinnú pomoc môže v tomto prípade predstavovať materské mlieko.

V zdraví i chorobe...

Foto: shutterstock.com

Holandskí vedci nedávno zistili, že z materského mlieka žien, ktoré prekonali infekciu COVID-19, je možné získať protilátky, ktoré by mohli pomáhať v zmierňovaní príznakov alebo v prevencii pred nákazou, informuje na svojom webe občianske združenie MAMILA.

Potvrdilo sa teda to, na čo združenie apeluje už od vypuknutia epidémie, že dojčenie je dôležité a v čase chorôb zvlášť.

„Materské mlieko má túto vlastnosť vždy. Pri akomkoľvek infekčnom ochorení sa v ňom začnú vyskytovať protilátky proti tomuto ochoreniu. A pomáhajú dojčenému bábätku bojovať proti chorobe spolu s desiatkami ďalších faktorov, ktoré pomáhajú správnej funkcii imunitného systému, a s protizápalovými látkami a s viac ako 700 kmeňmi probiotických baktérií (bežne v lekárňach kúpite probiotiká s približne 5 kmeňmi baktérií),“ vysvetľuje MAMILA v spomínanom článku.

Dojčenie je preto dôležité aj pri podozrení na koronavírus, aj pri potvrdenej nákaze. Naši zdravotníci však na to nie vždy berú ohľad, a to nielen pokiaľ ide o koronavírus.

„V našej spoločnosti sa matkám často zakazuje dojčenie, ak je dieťa choré. V letných mesiacoch sa mnoho detí odstaví predčasne napríklad z dôvodu črevných infekcií, pri ktorých namiesto toho, aby matky dostali odporúčanie dojčiť bábätko tak často, ako má záujem, dostanú odporúčania prestať dojčiť, začať podávať orálny rehydratačný roztok či ryžové odvary a iné potraviny,“ pripomína MAMILA.

Počas prvej vlny epidémie po marci 2020 dokonca v mnohých nemocniciach oddeľovali po pôrode bábätká od matiek, s odôvodnením, že ide o prevenciu pred prípadnou nákazou koronavírusom. Rodičia predčasne narodených bábätiek svoje deti nevideli celé týždne. A dojčenie, nesmierne dôležité, čo teraz potvrdili aj holandskí vedci, šlo na druhú koľaj.

„Dojčenie by potrebovalo viac než len slovnú podporu a rozplývanie sa nad tým, že v materskom mlieku sa našli protilátky. Dojčenie by potrebovalo praktickú podporu. Pochopenie toho, že choré dieťa potrebuje dojčenie viac než zdravé,“ uzatvára MAMILA.

Celý článok si môžete prečítať na tomto linku.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >