Do sauny môžu aj deti. Od akého veku a na čo dať pozor?

Gabriela Bachárová, 10. januára 2023 o 04:30

Sauna posilňuje obranyschopnosť, prispieva k väčšej odolnosti, pomáha odstraňovať toxíny z organizmu. Je však vhodná aj pre deti?

Do sauny môžu aj deti.

Foto: Shutterstock.com

Vo Fínsku chodia rodičia s deťmi do sauny už krátko po narodení. Umožňujú im to tamojšie podmienky - takmer každá rodina má niekde vonku vlastné saunovacie zriadenie, čo je z hygienických dôvodov určite lepšie ako návšteva verejnej sauny. V domácich podmienkach si tak dokážu sami zabezpečiť perfektnú dezinfekciu, navyše nehrozí nákaza od ostatných návštevníkov. Vlhké a teplé prostredie sauny totiž svedčí šíreniu choroboplodných zárodkov a tak sa namiesto zvýšenia imunity môže stať, že pri saunovaní naopak niečo chytíte.

Ak chcete ísť do sauny len s niekoľkomesačným bábätkom, vyberajte si teda radšej privátne priestory. Dobu pobytu samozrejme skráťte na minimum a dieťa držte v najnižšej časti, kde je teplota len okolo 60 až 70 stupňov Celzia. Ak môžete, uprednostnite parnú saunu pred fínskou, podmienky v nej sú pre bábätká a maličké deti oveľa prijateľnejšie ako horúci vzduch v suchej saune.

Saunu si samozrejme nemusíte hneď kupovať domov, dá sa prenajať len pre pár ľudí aj na verejných miestach. Niekedy špeciálnu saunu pre deti poskytujú plavecké kluby či iné zariadenia, popátrajte vo svojom okolí a možno budete prekvapení, na aké možnosti narazíte. Na druhej strane niekde môžu pobyt detí v saune aj vekovo obmedzovať, zistite si preto podmienky radšej vopred. Môže sa stať, že dovnútra pustia až dieťa od 12 či 15 rokov. Dôvodom pritom nie sú len možné zdravotné riziká, ale najmä obava, aby deti nerušili ostatných návštevníkov.

Asi od troch rokov

V našich podmienkach sa zväčša odporúča ísť do verejnej sauny s dieťaťom okolo troch rokov jeho veku. Je to doba, keď už samo zvládne vyjadriť svoje pocity a povedať, či sa mu v saune páči alebo nie. Tiež dokáže istý čas obsedieť a nerobí mu problém zvládnuť teplo. Rozhodnutie, kedy s dieťaťom do sauny, je však na rodičoch, nikde nie je napísané, že musia dodržať hranicu troch rokov. Dajte hlavne na svoj pocit a na pocity potomka.

Detský organizmus sa zahrieva oveľa rýchlejšie ako dospelý, a tomu je potrebné prispôsobiť aj čas strávený v saune. Dojčatá a batoľatá by nemali vnútri stráviť viac ako tri minúty. Väčšie deti už môžu v saune vytrvať asi päť až osem minút, avšak všímajte si, ako sa cítia a či nepotrebujú ísť von. Cyklus saunovania, ochladenia a následného odpočinku by mali maličké deti absolvovať len raz, väčšie už môžu asi trikrát.

Vedeli ste, že pravidelné saunovanie zvyšuje v tele počet bielych krviniek, ktoré hrajú v obranyschopnosti kľúčovú rolu? Striedanie horúceho vzduchu a studenej vody navyše detský organizmus otužuje, čo tiež prispieva k silnej imunite.


Následné ochladenie vo vode by malo byť postupné, rozhodne sa neodporúča rýchle ponorenie do ľadovej vody. Jej teplota by mala byť skôr vlažná ako studená. V prípade malého dieťaťa sa odporúča krátke osprchovanie. Ak si už na to trúfa, možno mu na konci sprchovania telíčko ešte ochladiť krátkym prúdom studenej vody, avšak treba sa vyhnúť hlave a zátylku.

Schladenie v bazéniku s ľadovou vodou alebo pod vedrom sa odporúča až deťom približne od desiatich dvanástich rokov. Práve v tomto veku sa už môžu v saune správať ako dospelí, to znamená osem až pätnásť minút saunovania s aspoň tromi opakovaniami.

Hygiena nadovšetko
Aj dieťa by malo v saune rovnako ako dospelý dodržiavať hygienické pravidlá, to znamená vyzuť sa pred vstupom do priestorov sauny, osprchovať sa pred začiatkom samotného saunovania a sedieť vnútri na uteráku či plachte. Po pobyte v saune sa znovu osprchovať a až potom sa ochladiť. Samozrejme platí, že nachladnuté dieťa do sauny nepatrí. Ak sa už u neho prejavili príznaky respiračnej infekcie, sauna mu tak či tak nepomôže, potrebuje skôr posteľ, teplý čaj a pokoj.







Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >