Do kín prichádza dobrodružný film pre deti Môj dedo spadol z Marsu

SITA, 2. júna 2019 o 05:20

Deti môžu od 6. júna v kinách navštíviť dobrodružný film pre deti Môj dedo spadol z Marsu režisérskej dvojice Mariny Andree Škopovej a Dražena Žarkovića. Autori chceli prostredníctvom snímky deťom odkázať, že sa môžu kamarátiť aj s niekým, kto je celkom odlišný ako oni.

Deti môžu prísť do kina na nový dobrodružný film.

Foto: Facebook filmu Môj dedo spadol z Marsu

Snímka rozpráva príbeh dievčatka, ktorého život sa v jednej chvíli otočí z celkom neočakávaných dôvodov hore nohami. Uninho deda totiž unesú mimozemšťania. Hlavná hrdinka však postupne zisťuje, že jej starý otec sám pochádza z inej planéty a jeho raketa havarovala na Zemi pred mnohými rokmi. V pivnici dokonca objaví pilota jeho vesmírnej lode, malého mrzutého robota, s ktorým má necelých 24 hodín na to, aby deda našli a zachránili. Aby sa im to však podarilo, musia zvládnuť viacero výziev, pričom tou hlavnou má byť práve spojenie robotickej logiky s emóciami.

„Je to príbeh o priateľstve a o láske. Chceli sme ho vyrozprávať v žánri sience fiction, pretože keď pracujete so science fiction, stále si predstavujete nejaké svety, ktoré neexistujú, sú len akousi metaforou pre niečo, čo chcete vyjadriť, a to je pre deti zaujímavejšie. Našou hlavnou témou bolo priateľstvo medzi malým dievčatkom a robotom, dvojicou veľmi odlišnou, keďže robot nemá srdce, len logické myslenie, no práve cez toto priateľstvo to srdce získa a hlavná hrdinka ho naučí, ako sa stať priateľmi,“ povedala Marina Andree Škopová.

„Chceli by sme touto cestou predať deťom odkaz, že sa môžu kamarátiť aj s niekým, kto je úplne iný ako oni, dokonca až tak iný ako robot... Myslím si, že to je v dnešnej dobe veľmi dôležité posolstvo a učiť deti cez takéto príbehy a cez zábavu považujeme od začiatku tohto projektu za takú našu misiu,“ vyjadrila sa Škopová.

Snímka primárne určená deťom od 7 do 12 rokov vznikla v koprodukcii siedmich európskych krajín: Chorvátska, Nórska, Luxemburska, Slovinska, Bosny a Hercegoviny, Českej republiky a Slovenska. Zahrala si v nej však len jediná slovenská herečka, Petra Polnišová, ktorá stvárnila matku hlavnej hrdinky.

V hlavnej úlohe sa vo filme predstavila desaťročná Lana Hranjec z Chorvátska a úlohy dedka sa zhostil známy nórsky herec Nils Ole Oftebro. Okrem nich sa vo filme objavia Ozren Grabarić, Alex Rakoš, Sven Barac a ďalší. V snímke navyše účinkujú aj animované postavičky, ktoré vytvoril slovenský animátor Michal Struss.

Pre Petru Polnišovú bolo nakrúcanie filmu zážitkom. „Bolo to veľmi zaujímavé, lebo dedo, čo spadol z Marsu, bol Nór, ja som bola zo Slovenska, dcéra Una bola Chorvátka... Tým, že to bol koprodukčný film rôznych krajín, stále sa na pľaci mixovali jazyky, boli sme taká kozmopolitná spoločnosť. Rozprávali sme sa však väčšinou po anglicky, bola som príjemne prekvapená, že aj decká po anglicky vedeli, normálne sme komunikovali, nikto s tým nemal problém... Akurát ja som musela rozprávať aj po chorvátsky a vysmievali sa mi, že rozprávam, ako keby som vyšla z nejakej osady z Kusturicových filmov. Bola to sranda, veľmi príjemný zážitok, Marina a Dražen sú veľmi príjemní ľudia, čiže všetko prebiehalo príjemne a bezkonfliktne,“ zhodnotila herečka.

Snímka, ktorej realizáciu a distribúciu finančne podporil Audiovizuálny fond, príde do slovenských kín 6. júna.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >