Štatistiku detských úrazov vedú pády. Sú na tom horšie chlapci či dievčatá?

pt, 9. júla 2023 o 06:29

Prázdniny sú pre deti predovšetkým o nových zážitkoch a dobrodružstvách, občas sa však nedá vyhnúť ani nepríjemnostiam. Ako kúpanie, hry či leňošenie, tak k letu patria aj úrazy. Viete, aké sú najčastejšie a ktoré deti sú najohrozenejšie?

Chlapci sa zraňujú dvakrát častejšie ako dievčatá.

Foto: shutterstock.com

Štatistiku detských úrazov jednoznačne vedú pády. Za následok majú až 80 percent všetkých úrazov detí. Čo sa týka obdobia, kedy sa deti zraňujú, tiež je to dosť jednoznačné – práve počas letných prázdnin. „Naša poisťovňa zaznamenala počas minuloročných prázdnin 748 poistných udalostí v súvislosti s úrazmi detí. V porovnaní s obdobím celého roka sa približne každý piaty úraz stane práve počas letných prázdnin,“ konštatovala Adriana Körösiová, manažérka likvidácie poistných udalostí životného poistenia poisťovne Generali.

Ohrozenejšou skupinou sú oveľa častejšie chlapci než dievčatá. Na jedno zranené dievča priemerne pripadnú až dvaja zranení chlapci. „Zo všetkých zaznamenaných poistných udalostí počas minuloročných letných prázdnin sa až 64 % z nich stalo chlapcom a 36 % dievčatám,“ uviedla Adriana Körösiová.

Zhruba polovicu všetkých letných úrazov tvoria zlomeniny, a to najčastejšie článkov prstov alebo rúk, lakťa, predlaktia prípadne dolných končatín. Druhým najčastejším úrazom počas prázdnin bolo vyvrtnutie a vykĺbenie, nasledované narazením a pomliaždením najčastejšie práve prstov rúk.

Ako už bolo spomenuté, v 80 percentách dôjde k úrazom v dôsledku pádu. Najčastejšie z detských atrakcií či trampolín, zakopnutia pri naháňačke alebo pri inej hre, pády z kolieskových korčúľ, kolobežky alebo z bicykla. Hlásené sú však aj pády zo schodov, okien alebo z nábytku.

Za pádmi nasleduje trocha netradičná príčina poranení, a to uhryznutia alebo kopnutia iným dieťaťom. (Nie zvieraťom, ako by sa mohlo zdať. Rodičia hlásia zranenie následkom uhryznutia alebo kopnutia iným dieťaťom dvakrát častejšie než v prípade domácich zvierat.) Za nimi je manipulácia s materiálom, kam patria rôzne otravy a vonkajšie poranenia, no a napokon úrazy zapríčinené pádom predmetu alebo zavalením.

Ak je dieťa poistené, môže dostať z poisťovne pri niektorých zlomeninách, popáleninách č napadnutí zvieraťom bolestné. Finančné odškodnenie môžu dostať tiež pri úrazoch s trvalými následkami, a to aj v prípade športovcov.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >