Deťom patrí pravidelné vreckové. V akej výške má byť podľa veku a založiť potomkovi aj účet?

TASR, 2. septembra 2019 o 04:00

Pre deti vo veku od 6 do 10 rokov by sa výška vreckového mohla pohybovať v hodnote tri až päť eur a malo by sa poskytovať v pravidelnom týždennom intervale. U detí vo veku 11 až 15 rokov by výška vreckového mohla byť 10 až 15 eur. Odporúča to Slovenská banková asociácia.

Deti by mali dostávať vreckové pravidelne.

Foto: Shutterstock.com

U starších detí v stredoškolskom veku je režim v poskytovaní vreckového odlišný. Vreckové by sa podľa Slovenskej bankovnej asociácie malo pohybovať v rozpätí od 30 do 50 eur v intervale jedenkrát mesačne, pričom peniaze je možné poukázať na bankový účet dieťaťa. Ten môže v tomto veku slúžiť napríklad aj na poukázanie výplaty z brigády, ako platobný prostriedok pri pobyte v zahraničí alebo ako platobný prostriedok na školskom výlete. Navyše, dieťa nemusí nosiť so sebou hotovosť, čím sa znižuje riziko krádeže.

„Keďže pre túto vekovú skupinu sa už stáva platobná karta aktívnym platobným nástrojom, je dôležité, aby rodič poučil dieťa o zásadách bezpečného používania platobnej karty. Najmä, že PIN kód sa nemôže nikde zapisovať ani ukladať, ani sa nesmie nikomu oznamovať. Ďalej, že pri výbere z bankomatu je potrebné zadávať PIN kód tak, aby bola zakrytá klávesnice platobného terminálu a nebola viditeľná zadaná číselná kombinácia PIN kódu tretím osobám, že citlivé údaje o platobnej karte sa nesmú nikomu oznamovať, nikam posielať a že porušením týchto základných pravidiel môže dôjsť k riziku ich zneužitia a porušeniu bezpečnostných predpisov banky," upozorňuje Sylvia Ďatelinková, právnička Inštitútu alternatívneho riešenia sporov Slovenskej bankovej asociácie.

Na to, aby si dieťa vybudovalo prirodzený vzťah k peniazom a naučilo sa základným princípom finančnej gramotnosti, je nevyhnutné ho k tomu viesť rodičmi už odmalička. Okrem rozhovoroch rodičov s deťmi o hodnote peňazí a narábania s nimi je pomerne efektívnym a praktickým nástrojom, ako nadobudnúť zručnosti v oblasti finančnej gramotnosti u detí, práve vreckové.

„Vhodným riešením je zriadiť deťom bankový účet a k nemu platobnú kartu, ktorej výhodou je, že rodič poukazuje dieťaťu peniaze priamo na účet a dieťa sa zároveň učí zaobchádzať s platobnou kartou. Rodič má okrem toho nepretržitý prehľad o tom, na čo dieťa svoje vreckové míňa. Deťom v tomto veku je rovnako nutné vštepovať zásady efektívneho hospodárenia s peniazmi, najmä dôležitosť tvorby finančnej rezervy minimálne vo výške desiatich percent z týždenného vreckového." odporúča Sylvia Ďatelinková.

Najčastejšou chybou je dávať deťom peniaze, keď si o ne zažiadajú. Najdôležitejším pravidlom, ako naučiť deti správne hospodáriť s peniazmi, je dodržiavať pravidelnosť a stabilnosť v poskytovaní vreckového. Samozrejme, výška vreckového závisí od majetkových pomerov rodiny, avšak je nevyhnutné ju stanoviť triezvo a uvážene. Zároveň je potrebné si uvedomiť, že vreckové plní výchovnú, a nie vyživovaciu a motivačnú funkciu.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >