Deti s ochoreniami miechy a chrbtice pomôže vyliečiť nový špičkový prístroj, nemajú ho ani okolité krajiny

gb, 22. januára 2019 o 10:32

Národný ústav detských chorôb získal nový špičkový prístroj, ktorý pomôže liečiť deti s ochorením chrbtice a miechy.

Lekár kliniky detskej chirurgie Národného ústavu detských chorôb v Bratislave Bruno Rudinský testuje nové špičkové zobrazovacie zariadenie, ktoré je súčasťou Spinálneho centra v bratislavskom Národnom ústave detských chorôb.

Foto: TASR


Malí pacienti tak viac nebudú odkázaní na liečbu v zahraničí. Podobný prístroj nemajú podľa ministerky zdravotníctva Andrey Kalavskej ani okolité krajiny. Vrodené a získané deformity, nádory, zápalové a cievne ochorenia či úrazy budú riešiť odborníci v Bratislave. Nový prístroj, ktorý slúži Spinálnemu centru
Národného ústavu detských chorôb, stál 525-tisíc eur bez DPH.

Riaditeľ ústavu Ladislav Kužela povedal, že vytvorenie spinálneho centra je prvým krokom k vzniku vybudovania neurocentra, teda detského neurologického pracoviska pre celé Slovensko. V marci by ústav chcel predstaviť kompletné stredisko detskej neurochirurgie. „Veľmi nás teší, že sa nám podarilo dobudovať toto jedinečné centrum, lebo jedna vec je mať špičkových odborníkov a druhá vec je špičkové vybavenie, ktoré sa nám podarilo zabezpečiť. Zakúpením nového operačného zobrazovacieho prístroja vieme našich pacientov operovať novým a zároveň bezpečnejším prístupom, kedy lekári budú mať jednotlivé štruktúry mozgu alebo miechy zobrazené pomocou mikroskopu na veľkoplošnej externej obrazovke," spresnil.

Nový prístroj a najnovší trend v neurochirurgických operáciách ocenil aj lekár kliniky detskej chirurgie Bruno Rudinský: „Nové špičkové zobrazovacie zariadenie nám okrem zobrazovacích výhod umožňuje použiť takzvané špeciálne moduly. Jeden napríklad na zobrazenie nádoru na mozgu alebo mieche, ďalší modul umožní zobrazenie mozgových ciev pri súčasnom znázornení prietoku v cievach počas operácie. Vytvára nám tak vynikajúce podmienky na precíznu a bezpečnú operatívu s perfektným znázornením mozgu a miechy, ktoré sú najvzácnejšími tkanivami v ľudskom organizme," uviedol lekár kliniky detskej chirurgie Národného ústavu detských chorôb v Bratislave Bruno Rudinský.

Ako dodal zástupca prednostu Ortopedickej kliniky Boris Liščák, odborníci ústavu sú oceňovaní aj v konkurencii zahraničných odborníkov. „Na Ortopedickej klinike pracuje stabilný počet lekárov, ktorý ročne zoperuje približne 80 pacientov s vrodenými, získanými, poúrazovými, neurogénnymi alebo inými ochoreniami chrbtice," spresnil s tým, že spinálne centrum sa začalo kreovať v roku 2013. Zároveň je aj školiacim centrom pre strednú Európu a Blízky východ pre používanie najmodernejších metodík v spondylochirurgii.







Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >