Deti do sedem rokov nebudú po príchode zo zahraničia povinne testovať

TASR, 27. novembra 2020 o 04:30

Deti do siedmich rokov nebudú po príchode zo zahraničia povinne testované. Doteraz to platilo pre deti do troch rokov. Testovanie však môže nariadiť regionálny úrad verejného zdravotníctva alebo lekár.

Zmeny pri cestovaní na Slovensko.

Foto: shutterstock.com

Vyplýva to z upravenej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva ku karanténnym povinnostiam osôb pri vstupe na územie SR s platnosťou od štvrtka 26. novembra.

Ďalšou zmenou je, že pri bezpríznakovom priebehu sa izolácia končí pre deti do sedem rokov ukončením povinnosti domácej izolácie osôb žijúcich s nimi v spoločnej domácnosti, doteraz to bolo do troch rokov veku.

Výnimku z izolácie a testovania dostanú aj ľudia, ktorí majú trvalý alebo prechodný pobyt na Slovensku a sú občanmi krajiny EÚ, Európskeho hospodárskeho priestoru alebo Švajčiarska a v ostatných troch mesiacoch prekonali ochorenie COVID-19, o čom musia mať potvrdenie od lekára na formulári.

Ľudia s trvalým alebo prechodným pobytom na Slovensku, ktoré vstupujú alebo opúšťajú Slovensko pre diagnostiku a liečbu, ako aj ich blízke osoby, už nebudú musieť žiadať o výnimku ministerstvo zdravotníctva, ak ich pobyt nepresiahne 12 hodín. „Musia však predložiť lekárske pozvanie alebo následne potvrdenie o ošetrení. Ak ich pobyt presiahne 12 hodín, musia požiadať o posúdenie žiadosti na webstránke ministerstva zdravotníctva cestujem.standardnepostupy.sk," vyplýva z vyhlášky.







Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >