Deti do dvoch rokov nemajú vôbec pozerať televíziu

TASR, gb, 25. apríla 2019 o 05:55

Deti mladšie než dva roky by nemali tráviť žiaden čas pred obrazovkami. Vyplýva to z najnovších smerníc Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), ktorých dodržiavanie má predchádzať chorobám vo vyššom veku.

Deti do dvoch rokov by vôbec nemali pozerať televíziu.

Foto: Shutterstock.com

WHO vydala vôbec prvú sériu svojich usmernení zaoberajúcu sa tým, koľko by sa deti do päť rokov mali hýbať, spať a pozerať televíziu či sledovať programy na internete.

Sedenie a pozeranie programov v televízii či na mobilných zariadeniach by mali deti vo veku dva až štyri roky obmedziť na maximálne hodinu denne. Expertka WHO v oblasti verejného zdravia Juana Willumsenová povedala, že v tomto veku je pre deti dôležitejšia interakcia s tým, kto sa o ne stará.

WHO tiež odporúča, aby novorodenci spali najmenej 17 hodín denne. Tento čas majú postupne, až do veku troch rokov, skracovať na desať hodín denne.

„Fyzická nečinnosť bola identifikovaná ako jeden z hlavných rizikových faktorov v súvislosti s celosvetovou úmrtnosťou a tiež ako prispievateľ k zvyšovaniu nadváhy i obezity," napísala WHO. Bábätká by mali byť fyzicky aktívne prinajmenšom 30 minút denne, pričom tento čas by sa mal po ich prvých narodeninách zvýšiť až na najmenej tri hodiny denne, vyplýva zo smerníc.


ANKETA:

Koľko času trávia vaše deti pred televízorom?

51,3%



19,7%



9,2%



19,7%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >