Nie je čokoláda ako čokoláda.
Foto: shutterstockNuž, pre tých, ktorí čokoládu obľubujú, sú tu dobré správy – existuje aj „zdravá“ čokoláda. Konštatuje to na sociálnej sieti gastroenterológ a autor publikácií o zdravej výžive Ladislav Kužela. Ale pozor, týka sa to len horkej čokolády, ktorá má vyšší obsah kakaa a tým aj nižší obsah cukrov. Tá môže mať protizápalové, antioxidačné účinky a podporuje priaznivé črevné mikróby. Naopak, s mliečnou čokoládou je to podstatne horšie.
„Mliečna čokoláda obsahuje menej kakaových bôbov, často sú zriedené mliečnou sušinou, cukrom, smotanou a emulgátormi na dosiahnutie krémovej chuti,“ vysvetľuje hlavný problém Ladislav Kužela. Áno, mliečna čokoláda chutí síce mnohým lahodnejšie, ale cena, ktorú za to zaplatíme, je privysoká. „Ide totiž o to, že čím je obsah kakaa nižší, tým je čokoláda menej výživná. No a mliečne a umelé sladidlá v nej môžu mať doslova až zápalové účinky,“ varuje gastroenterológ.
Pri kúpe čokolády odporúča teda kontrolovať etikety, vyberať čokoládu s vysokým obsahom kakaa a vyhýbať sa spomínaným mliečnym a umelým sladidlám.
„Kvalitná tmavá čokoláda (ideálne 70 %) je skutočne dobrá. Obsah cukru v horkej čokoláde je podstatne nižší ako v mliečnej čokoláde. Taktiež obsahuje vlákninu, železo, horčík, meď, mangán, draslík, zinok a selén,“ vyratúva pozitíva, avšak s dôležitým dovetkom: „Podotýkam, samozrejme ako vždy a vo všetkom – hlavne s mierou!“
Ako ďalej Ladislav Kužela vysvetľuje, pozitívne účinky čokolády sú čiastočne spôsobené našimi črevnými mikróbmi. „V niekoľkých štúdiách horká čokoláda podávaná dospelým spôsobila významné zmeny v krvných neurotransmiteroch (hormóny prenášajúce informácie) a iných metabolitoch, ktoré mohli vytvoriť iba črevné mikróby. Z mnohých chemikálií sú najlepšími zložkami pre naše zdravie zlúčeniny známe ako flavonoidy. Sú súčasťou rovnakej skupiny polyfenolov, ktoré sa nachádzajú v orechoch a olivách, majú protizápalové, antioxidačné účinky a podporujú naše „dobré“ črevné mikróby. Kakao zvyšuje bifido a laktobacily a znižuje ukazovatele zápalu. 70%-né kakao má najvyššiu koncentráciu polyfenolov a flavonoidov zo všetkých potravín.“
ANKETA: