Čisté ruky sú základ. Recepty na výrobu domácej dezinfekcie a mydla

Patricia Poprocká, 12. marca 2020 o 05:06

Čisté ruky sú dôležité, zvlášť teraz počas koronavírusovej epidémie na ne kladú dôraz všetci odborníci. Viete, že účinnú dezinfekciu si môžete vyrobiť aj doma, za pár minút a minimálnych nákladov?

Ruky si treba umývať dôkladne, zvlášť teraz, pri šíriacom sa koronavíruse.

Foto: shutterstock.com

Vyrobiť môžete všetko – dezinfekčný gél, ktorý si môžete nosiť všade so sebou, tekuté mydlo, dokonca aj tuhé mydlo, kde je však príprava zložitejšia. Tak poďme na to.

Gél podľa WHO

Jeden z receptov na gél odporučila aj Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Je veľmi jednoduchý. Potrebujete lieh, peroxid vodíka a glycerín. Samozrejme, vodu a prípadne na spríjemnenie vôní aj esenciálne oleje.

Liter gélu pripravíte z 830 mililitrov alkoholu, do ktorého pridáte 42 mililitrov peroxidu vodíka a 15 mililitrov glycerínu. Všetko spolu premiešajte a dolejte do litra prevarenú vychladenú vodu. Aby sa zmes pekne spojila, môžete si pomôcť ponorným mixérom. Ako odporúča VAT.pravda.sk, najlepšie je dezinfekčný gél nechať tri dni uzavretý odstáť a potom ho používať.

Tea tree dezinfekcia

V tomto prípade sú náklady trocha vyššie, pretože jeho základom je už hotová čajovníková esencia, ktorú treba kúpiť. Nestojí práve málo, kto však tea tree pozná, vie, že naozaj účinkuje. Dezinfekciu si v tomto prípade vyrobíte tak, že zmiešate čajovníkový olej s destilovanou vodou. Nemusíte vyrábať naraz celé litre, malá nádobka do kabelky stačí. Zmiešajte 5 veľkých polievkových lyžíc s 2 lyžicami destilovanej vody (ak chcete hustejšiu, tak stačí jedna lyžica). Aby sa zmes lepšie spojila, použite ponorný mixér. Zloženie a vôňu môžete vylepšiť aj pridaním rozmarínovej tinktúry, nie je to však nevyhnutné.

Tekuté mydlo

Kto neobľubuje obchytávať tuhé mydlo, ktorým si umýval ruky už pred ním niekto iný, nedá zrejme dopustiť na tekuté mydlá. Aj to sa dá doma vyrobiť za pár minút.

Nastrúhajte tuhé mydlo, ktoré potom rozpustíte v litri vody (niektoré zdroje odporúčajú destilovanú, postačí však možno aj obyčajná, prípadne prevarená) a zmiešate s lyžicou glycerínu. Vznikne tuhá gélová hmota, ktorú je pred naliatím do nádobky ešte vhodné rozmixovať. (Ak sa vám zdá prituhá, pridajte vodu, prípadne nabudúce nastrúhajte trošku menej mydla.) Pre lepšiu vôňu môžete pridať obľúbený esenciálny olej. A ak chce niekto zvýšiť účinnosť, môže pridať aj trocha liehu. Potom však treba rátať s tým, že asi budete potrebovať aj krém na ruky, keďže alkohol pokožku vysušuje.

Dezinfekčný sprej

Tu tvorí základ lieh a destilovaná voda, do ktorého pridávate éterické oleje. Veľmi účinný je čajovníkový, prípadne eukalyptový. Pre výraznejšiu vôňu môžete pridať aj škoricový, alebo v ňom nechať lúhovať klinčeky. Sprej sa vyrába v pomere 70 mililitrov liehu a 30 mililitrov destilovanej vody. Množstvo oleja je na vás, niekde v rozpätí 5-10 kvapiek.

Tuhé mydlo

Príprava je v tomto prípade náročnejšia – na čas, suroviny a možno i trpezlivosť. Receptov je viac, vyberáme ten najjednoduchší. Kúpte si polotovar, glycerínovú mydlovú hmotu. Tú nad parou alebo vo vodnom kúpeli rozpustite spolu s esenciálnym olejom alebo tinktúrou, za akou chcete, aby mydlo voňalo. Do hmoty môžete pridať aj samotné rozdrvené bylinky - napríklad klinčeky, škoricu, rozmarín, mätu... Keď sa všetko spojí, hmotu prelejte do formy, v ktorej vychladne, následne vytuhne minimálne tri hodiny v chladničke, a z ktorej ju napokon ako tuhé mydlo vyklopíte.

Z takto pripraveného mydla si potom môžete podľa predchádzajúceho receptu vyrobiť aj domáce tekuté mydlo.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >