Autisti obohacujú svoje okolie, im samotným pomáhajú aj vycvičené psy

TASR, 21. mája 2020 o 04:28

Na Slovensku žije šesť až 18 tisíc detí a mladých ľudí s autizmom. V máji prebieha kampaň Budúcnosť je pre mňa..., ktorá chce priblížiť svet ľudí s poruchou autistického spektra a ich rodín a zvýšiť verejné povedomie o tejto téme.

Autistických detí je na Slovensku do 18 tisíc.

Foto: shutterstock.com

Presné číslo, koľko detí s autizmom žije na Slovensku, nie je známe. Zo štatistiky Svetovej zdravotníckej organizácie WHO z roku 2012 vychádza, že jedno zo 160 detí má poruchu autistického spektra. Posledný zverejnený výskum Centers for Disease Control and Prevention zo Spojených štátov amerických ukazuje, že v súčasnosti môže ísť až o jedno z 54 detí. Na Slovensku evidoval štatistický úrad na konci roka 2019 celkom 1,019 milióna detí do 18 rokov. Vychádzajúc z týchto štatistík možno odhadovať, že na Slovensku žije šesť až 18 tisíc detí a mladých ľudí s autizmom. Kľúčová je aj v tomto prípade včasná diagnostika, ktorá pomáha k pozitívnym výsledkom a rozvinutiu potenciálu každého dieťaťa.

Májová kampaň Budúcnosť je pre mňa... chce priblížiť svet ľudí s poruchou autistického spektra a ich rodín a zvýšiť verejné povedomie o tejto téme. Kampaň realizuje Nadácia Volkswagen Slovakia, ktorá sa téme autizmu venuje dlhodobo. Počas mája postupne zverejňuje na webovej stránke a na sociálnych sieťach vyjadrenia a príbehy ľudí s autizmom, ich rodín a profesionálov, ktorí sa venujú ľuďom s poruchou autistického spektra. Súčasťou kampane sú aj odborné články a odkazy na súvisiace témy.

Veľká škola pre rodičov

„Deti s autizmom učia svojich rodičov vnímať veci inak. Cez mnohé útrapy, ktoré nám autizmus priniesol do života, nás chcú prinútiť vziať do rúk zodpovednosť za naše životy a tým aj za tie ich. Aby sa mohli uplatniť v živote, ktorý majú pred sebou, im my, rodičia, musíme prispôsobiť podmienky. My už nemôžeme ísť cestami, ktoré sú vyšliapané dnešným systémom," hovorí mama syna s autizmom a predsedníčka Spoločnosti na pomoc osobám s autizmom Banská Bystrica Mária Helexová. Život s deťmi s autizmom je podľa nej aj o malých zázrakoch, ktoré si mnohokrát rodič v zápale každodennej tvrdej práce okolo dieťaťa neuvedomuje.

Častými pomocníkmi týchto detí sú aj špeciálne vycvičené psy. „Naše biele ovčiaky sú zvyknuté prvé prísť a nadviazať očný kontakt s dieťaťom, radostne a neodbytne sa ponúkať ku spoločnej hre. Veľmi rýchlo vycítia, čo dieťa s autizmom potrebuje presne v tej chvíli," hovorí Ľubica Bátoryová z centra Physio Canis pre intervencie s asistenciou psov v terapii a edukácii.

Niekedy podľa nej deti potrebujú pokoj, tesný fyzický kontakt a vibráciu, ktorá ich upokojí. Inokedy sa nechajú strhnúť aktivitami, pri ktorých používajú jednoduché pomôcky ako loptičku, bublifuk či skladačku: „Obaja, pes aj dieťa, sa nechajú viesť terapiou bez akýchkoľvek problémov s emóciami, disciplínou či dotiahnutím aktivity do konca. Veľmi sa tešíme, že deti si nás pamätajú, že nám dôverujú, dovolia nám aj našim psom preniknúť hlbšie do ich uzavretého sveta, opisuje canisterapiu pre deti s autizmom. Za týždeň takto terapeuti navštívia asi 15 detí, ktorým prinášajú do života nové podnety." Podľa Bátoryovej je dôležité plánovať terapeutické ciele spolu s rodičmi a pri canisterapii sú niekedy svedkami malých zázrakov.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >