Ananás pre zdravie.
Foto: Ľuboš Pilc, PravdaAnanás je plodom tropickej rastliny ananásovníka chocholatého, pochádzajúceho z Južnej Ameriky. Ako informuje bratislavský Regionálny úrad verejného zdravotníctva, do sveta sa rozšíril vďaka Krištofovi Kolumbusovi. Zrelý ananás má sladkú chuť, nezrelý trpkú a horkú.
Toto tropické ovocie je bohaté na vitamíny, enzýmy (pôsobia ako urýchľovače a riadiace jednotky biochemických procesov v ľudskom tele) a antioxidanty (bránia pôsobeniu škodlivých voľných radikálov, ktorá vznikajú ako vedľajší produkt metabolizmu a v organizme môžu spôsobiť veľa chorôb, vrátane nádorových).
„Konzumáciou ananásu môžeme posilniť imunitný systém, vybudovať silné kosti a zároveň podporiť trávenie. Má vysoký podiel vitamínu C (podporuje obranyschopnosť) a mangánu (silné kosti, hojenie rán, spracovanie cholesterolu), vlákniny (potrebujeme ju na dobré trávenie) a enzýmu bromelaínu,” vymenúva Regionálny úrad verejného zdravotníctva. Bromelaín je enzým, ktorý má výrazný protizápalový účinok, pomáha teda pri bolesti, zmierňuje opuchy a urýchľuje hojenie rán, a to aj tých pooperačných.
„Ananás ďalej pomáha pri tráviacich ťažkostiach, ako sú pálenie záhy, plynatosť, hnačka a vracanie. Veľký význam má pri prevencii a liečbe trombózy, znižuje zrážanlivosť krvi a znižuje krvný tlak. Má protizápalové účinky a odbúrava cholesterolové usadeniny zo stien ciev,” konštatuje úrad.
Ananás je tiež veľmi dobrým zdrojom kyseliny listovej (chráni pred anémiou, infarktom i depresiami) a vitamínu B1 (stará sa o výrobu energie aj o srdce a vďaka synergii látok zvaných koenzýmy prospieva tiež nervovej sústave) a B6 (pomáha pri tvorbe krviniek, hormónov a získaní cukru z potravy).
Vedeli ste, že toto ovocie zastavuje tiež rast rakovinových buniek a zabraňuje tvorbe metastáz? No a napokon, ananás je výborným pomocníkom v boji proti obezite, intenzívne totiž spaľuje tuky. Je zaujímavé, že hoci je sladký, obsahuje len málo kalórií.
Ananás konzumujte predovšetkým čerstvý, hodí sa do pikantných šalátov, ako príloha k mäsitým, ryžovým pokrmom a samozrejme do koláčov.