Ananás. Zázračné ovocie, ktoré podporí imunitu i chudnutie

gb, 11. januára 2022 o 04:30

Toto obľúbené tropické ovocie má pre naše zdravie veľa benefitov. Ak chcete v zime doplniť vitamíny a ďalšie telu prospešné látky, skúste s ananásom nadviazať dôvernejší vzťah.

Ananás pre zdravie.

Foto: Ľuboš Pilc, Pravda

Ananás je plodom tropickej rastliny ananásovníka chocholatého, pochádzajúceho z Južnej Ameriky. Ako informuje bratislavský Regionálny úrad verejného zdravotníctva, do sveta sa rozšíril vďaka Krištofovi Kolumbusovi. Zrelý ananás má sladkú chuť, nezrelý trpkú a horkú.

Toto tropické ovocie je bohaté na vitamíny, enzýmy (pôsobia ako urýchľovače a riadiace jednotky biochemických procesov v ľudskom tele) a antioxidanty (bránia pôsobeniu škodlivých voľných radikálov, ktorá vznikajú ako vedľajší produkt metabolizmu a v organizme môžu spôsobiť veľa chorôb, vrátane nádorových).

„Konzumáciou ananásu môžeme posilniť imunitný systém, vybudovať silné kosti a zároveň podporiť trávenie. Má vysoký podiel vitamínu C (podporuje obranyschopnosť) a mangánu (silné kosti, hojenie rán, spracovanie cholesterolu), vlákniny (potrebujeme ju na dobré trávenie) a enzýmu bromelaínu,” vymenúva Regionálny úrad verejného zdravotníctva. Bromelaín je enzým, ktorý má výrazný protizápalový účinok, pomáha teda pri bolesti, zmierňuje opuchy a urýchľuje hojenie rán, a to aj tých pooperačných.

„Ananás ďalej pomáha pri tráviacich ťažkostiach, ako sú pálenie záhy, plynatosť, hnačka a vracanie. Veľký význam má pri prevencii a liečbe trombózy, znižuje zrážanlivosť krvi a znižuje krvný tlak. Má protizápalové účinky a odbúrava cholesterolové usadeniny zo stien ciev,” konštatuje úrad.

Ananás je tiež veľmi dobrým zdrojom kyseliny listovej (chráni pred anémiou, infarktom i depresiami) a vitamínu B1 (stará sa o výrobu energie aj o srdce a vďaka synergii látok zvaných koenzýmy prospieva tiež nervovej sústave) a B6 (pomáha pri tvorbe krviniek, hormónov a získaní cukru z potravy).

Vedeli ste, že toto ovocie zastavuje tiež rast rakovinových buniek a zabraňuje tvorbe metastáz? No a napokon, ananás je výborným pomocníkom v boji proti obezite, intenzívne totiž spaľuje tuky. Je zaujímavé, že hoci je sladký, obsahuje len málo kalórií.

Ananás konzumujte predovšetkým čerstvý, hodí sa do pikantných šalátov, ako príloha k mäsitým, ryžovým pokrmom a samozrejme do koláčov.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >