Malý veľký zázrak. Jedzte egreše, stabilizujú krvný cukor, prospievajú psychike a veľa ďalšieho

TASR, 2. septembra 2021 o 04:15

Vysoké množstvo vlákniny obsiahnutej v egrešoch môže pomôcť pri kontrole hladiny cukru v krvi, pretože vláknina spomaľuje vstrebávanie cukru do krvného obehu a zabraňuje tak prudkému zvýšeniu jeho hladiny v krvi.

Blahodarné egreše.

Foto: Shutterstock.com

To ale nie je všetko, egreše obsahujú veľa ďalších dôležitých látok. „Minerál mangán nachádzajúci sa v egrešoch pomáha pankreasu pri tvorbe inzulínu, a tým pomáha podporovať lepšiu kontrolu glukózy v krvi," uvádza odbor podpory zdravia bratislavského Regionálneho úradu verejného zdravotníctva. Mangán je dôležitý aj pre tvorbu kostí a pre metabolizmus.

Egreše sú bohaté aj na meď, ktorá je dôležitá pre zdravie a pružnosť ciev, imunitný systém a mozog. Obsahujú i draslík, nevyhnutný pre zdravie ciev. Keďže egreše obsahujú veľa draslíka a zároveň majú nízky obsah sodíka, tento pomer priaznivo pôsobí na uvoľňovanie krvných ciev a udržiavanie správneho krvného tlaku. Ďalej minerál horčík podporuje kvalitný spánok a dobrý psychický stav.

Egreše sú tiež veľmi dobrým zdrojom vitamínov, a to konkrétne vitamínu B5, nenahraditeľného pre metabolizmus, ďalej vitamínu C, ktorý je dôležitý pre imunitný systém, ako i zdravie pokožky a vlasov. Tiež obsahujú vitamín E, ktorý taktiež pôsobí na zdravie pokožky a vlasov, a vitamín A, ktorý spolu s vitamínom C podporuje zdravie očí.

Egreše sú taktiež bohaté napríklad na flavonoidy, ktoré pomáhajú znižovať krvný tlak a zlepšovať funkciu ciev, čo môže znižovať riziko výskytu srdcovocievnych chorôb.

Plody egrešov sú taktiež zdrojom organických kyselín, ktoré sú zodpovedné za ich kyslastú a kyslú chuť. „Z týchto kyselín sú egreše bohaté na kyselinu citrónovú, ktorá má antioxidačný účinok a pôsobí pozitívne na zdravie mozgu a kognitívne funkcie - pamäť a chráni pred degeneratívnymi ochoreniami mozgu, ako je Alzheimerova choroba," zdôraznil odbor zdravia.

Ríbezľa egrešová alebo egreš obyčajný pochádza pôvodom z viacerých častí Európy a západnej Ázie. Podľa rôznych odrôd dnes môžu mať rôzne sfarbenie ako napríklad bledožlté alebo zelenožlté, ružové, červené, tmavofialové až čierne a môžu byť jemne ochlpené alebo hladké. Najskôr sa vyskytovali ako divorastúce kríky, neskôr začali byť pestované v záhradách a kultivované na rôzne odrody.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >