Káva je obľúbeným nápojom mnohých dospelých, najväčšími konzumentmi kofeínu na svete sú však predčasne narodené bábätká. Bezprostredne po narodení dostanú dávku kofeínu, ktorá sa v prepočte na hmotnosť dieťaťa vyrovná 25 šálkam kávy pre dospelého.
Pre predčasne narodené deti je nesmierne dôležitý aj kontakt koža na kožu s matkou.
Foto: Občianske združenie Malíček
Pri príležitosti dnešného Medzinárodného dňa kávy na to upozorňuje Občianske združenie Malíček, ktoré sa snaží pomáhať predčasne narodeným bábätkám a ich rodinám, predovšetkým v tom, aby mohli tráviť všetci spoločne prvé chvíle po narodení.
Predčasne narodené deti
Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie sa celosvetovo narodí každé 10. dieťa predčasne, čo je ročne 15 miliónov detí
Za posledných 30 rokov vzrástol počet predčasných pôrodov o 30 percent
Na Slovensku sa ročne narodí okolo 55 tisíc detí, pričom každé 11. dieťa príde na svet predčasne, teda medzi 24. až 36. týždňom tehotenstva
700 predčasniatok u nás patrí k najrizikovejším, ich váha nepresiahne 1500 g Kofeín sa predčasne narodeným bábätkám podáva v prvých hodinách po príchode na svet. Je pre ne doslova „životabudičom“. Podporuje srdcovú činnosť, pomáha zvyšovať krvný tlak, zabezpečiť okysličenie mozgu a pľúc, keďže kvôli ich nezrelosti u nich dochádza k problémom s dýchaním a celkovému poklesu hladiny kyslíka v krvi.
„Hneď po narodení dostane predčasniatko kofeín v dávke, ktorá by prepočítaná na kilo hmotnosti, predstavovala vypitie približne 25 káv pre dospelého človeka,“ vraví MUDr. Vanda Chovanová, primárka oddelenia neonatologickej intenzívnej medicíny DFN v Košiciach.
Kofeín má podľa vedcov na ľudský organizmus pozitívne účinky, pôsobí ako stimulant, čím sa zlepšuje vitalita životne dôležitých orgánov. Chráni bunky pred rozkladom, čím pôsobí preventívne pred vznikom neurotických, srdcových a pohybových problémov a rovnako urýchľuje metabolizmus. Odporúčaná dávka pre dospelého človeka je najviac 350 - 400 mg kofeínu za deň.
Vedeli ste, že...?
denne sa celosvetovo vypije 2,25 miliárd šálok kávy
objav kávy sa datuje do 9. stor. v Etiópii
plody kávovníka sú považované za ovocie