Akoby vypili 25 šálok kávy, toľko kofeínu dostanú predčasne narodené deti v prvých hodinách na svete

pt, 1. októbra 2020 o 04:40

Káva je obľúbeným nápojom mnohých dospelých, najväčšími konzumentmi kofeínu na svete sú však predčasne narodené bábätká. Bezprostredne po narodení dostanú dávku kofeínu, ktorá sa v prepočte na hmotnosť dieťaťa vyrovná 25 šálkam kávy pre dospelého.

Pre predčasne narodené deti je nesmierne dôležitý aj kontakt koža na kožu s matkou.

Foto: Občianske združenie Malíček

Pri príležitosti dnešného Medzinárodného dňa kávy na to upozorňuje Občianske združenie Malíček, ktoré sa snaží pomáhať predčasne narodeným bábätkám a ich rodinám, predovšetkým v tom, aby mohli tráviť všetci spoločne prvé chvíle po narodení.

Predčasne narodené deti
  • Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie sa celosvetovo narodí každé 10. dieťa predčasne, čo je ročne 15 miliónov detí

  • Za posledných 30 rokov vzrástol počet predčasných pôrodov o 30 percent

  • Na Slovensku sa ročne narodí okolo 55 tisíc detí, pričom každé 11. dieťa príde na svet predčasne, teda medzi 24. až 36. týždňom tehotenstva

  • 700 predčasniatok u nás patrí k najrizikovejším, ich váha nepresiahne 1500 g
  • Kofeín sa predčasne narodeným bábätkám podáva v prvých hodinách po príchode na svet. Je pre ne doslova „životabudičom“. Podporuje srdcovú činnosť, pomáha zvyšovať krvný tlak, zabezpečiť okysličenie mozgu a pľúc, keďže kvôli ich nezrelosti u nich dochádza k problémom s dýchaním a celkovému poklesu hladiny kyslíka v krvi.

    „Hneď po narodení dostane predčasniatko kofeín v dávke, ktorá by prepočítaná na kilo hmotnosti, predstavovala vypitie približne 25 káv pre dospelého človeka,“ vraví MUDr. Vanda Chovanová, primárka oddelenia neonatologickej intenzívnej medicíny DFN v Košiciach.

    Kofeín má podľa vedcov na ľudský organizmus pozitívne účinky, pôsobí ako stimulant, čím sa zlepšuje vitalita životne dôležitých orgánov. Chráni bunky pred rozkladom, čím pôsobí preventívne pred vznikom neurotických, srdcových a pohybových problémov a rovnako urýchľuje metabolizmus. Odporúčaná dávka pre dospelého človeka je najviac 350 - 400 mg kofeínu za deň.
    Vedeli ste, že...?
  • denne sa celosvetovo vypije 2,25 miliárd šálok kávy

  • objav kávy sa datuje do 9. stor. v Etiópii

  • plody kávovníka sú považované za ovocie














  • Pridajte komentár

    táto funkcia je len pre prihlásených

    Prihláste sa



    Zdravie - ďalšie články

    Ďalšie články v rubrike >