Ako si sviatky naozaj užiť. Predstavte deťom váš rodokmeň, hrajte spoločenské hry...

Gabriela Bachárová, 25. decembra 2018 o 05:59

Sviatočné dni zvádzajú k tomu, hodiť sa na gauč a odpočívať, ale môžete ich využiť aj oveľa lepšie. Utužiť rodinné vzťahy. Veď o tom sviatky sú.

Vianočné sviatky sú skvelá príležitosť užiť si rodinu.

Foto: Shutterstock.com

Babi, čo si dostala na Vianoce ako malá?

Vianoce predstavujú jedinečnú príležitosť zoznámiť deti s rodinnou históriou. Starí rodičia môžu porozprávať, ako oni trávili Vianoce a pre deti bude zaujímavé počuť aj to, ako si na vianočné sviatky spomínajú ich rodičia. Porozprávajte im, ako ste žili, keď ste boli malí. Deti prirodzene zaujíma, čo sa dialo, keď ešte neboli na svete. A čo váš rodokmeň? Môžete ho vo voľných chvíľach načrtnúť, veľa zaujímavého sa dozvedia nielen deti, ale aj vy.

Hrajte sa čo najviac spoločenských hier

Vynikajúcou alternatívou televízie sú spoločenské hry. Jedno aké, hlavne že ste spolu. Náš tip: Na trhu je netradičná spoločenská hra pre celú rodinu. Volá sa „Babička, dedko… Ako to bolo kedysi?“ Hráči si vytiahnu kartičku, na ktorej sú rôzne motívy a práve na tento motív musia povedať zážitok z detstva. Ostatní potom odpovedajú na otázku týkajúcu sa príbehu. Kto odpovie ako prvý? Možno ste práve túto hru dostali od Ježiška, ale ak nie, môžete si namaľovať vlastné kartičky, vyrobiť si vlastnú spoločenskú hru. Bude to skvelá náplň vianočných dní.

Niekomu pomôžte

Vianoce sú aj o spolupatričnosti. Vychovávajte deti aj k pomoci ostatným. Môžete jednorazovo poslať príspevok dobročinnej organizácii, napríklad prostredníctvom sms, alebo si nejakú vybrať a zasielať jej peniaze pravidelne. Vybrať si môžete napríklad na tomto odkaze.

Buďte čo najviac vonku

Vianočný program v televízii síce zvádza k leňošeniu na gauči a konzumácii sladkostí, ale snažte sa byť čo najviac vonku s deťmi, prarodičmi, priateľmi. Prechádzky, výlety, korčuľovanie sa, bazén, prípadne aquapark. Ak ste niekde, kde je sneh, sánkovačka a lyžovačka musia samozrejme byť. Príjemným spestrením vianočných dní môže byť aj návšteva sauny. Športové aktivity síce majú ťažkú konkurenciu v podobe rozprávok a pasívneho oddychu, ale uvidíte, že vám dobre padnú.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >