Ako sa netradične pochovávalo kedysi a ako dnes, vysvetlia prednášky na Zvolenskom zámku

TASR, pt, 22. januára 2019 o 10:03

Žiadne náhrobky, ale popol pri kvetinách alebo koreňoch stromov. Tak sa dnes nechávajú pochovávať niektorí ľudia, ktorí chcú byť šetrní k prírode. O tom, aké nezvyčajné miesta posledného odpočinku vyhľadávali naši predkovia v minulosti a aké dnes, budú hovoriť odborníčky v sobotu na Zvolenskom zámku.

Hrobka rodiny Lehotských v Brezne, národná kultúrna pamiatka by mala prejsť čoskoro rekonštrukciou.

Foto: Breno

Od desiatej ráno sa tam v Slovenskej národnej galérii uskutočnia prednášky z cyklu Pozrime sa na to štýlovo.

V prvej s názvom Renesancia až za hrob bude hovoriť kurátorka zbierok starého umenia galérie Zuzana Ludiková o náhrobnej pamiatke, ktorú dala postaviť v 16. storočí Magdaléna Székely ab Ormosd. Šľachtičná pochovala troch manželov a v súlade so svojím spoločenským postavením ako príslušníčka magnátskeho rodu objednala pre svoju rodinu krásnu hrobku. Tá je dodnes jednou z najvýznamnejších renesančných náhrobných pamiatok na Slovensku.

V druhej prednáške koordinátorka projektu SadOVO a prírodného cintorína Záhrada spomienok Andrea Uherková bude hovoriť o súčasnom netradičnom pochovávaní.

Napríklad vo Zvolene prvý prírodný cintorín na Slovensku, na ktorom sa združuje úcta k ľuďom so šetrnosťou k prírode. Volá sa Záhrada spomienok. „Nenájdete na ňom žiadne náhrobky, popol zosnulých je ukladaný ku kvetinovým záhonom či ku koreňom stromov," hovorí Andrea Uherková.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >