Ako predísť vzniku febrilných kŕčov?

TASR, gb, 14. februára 2023 o 04:47

Kŕče z horúčky, alebo tiež febrilné kŕče, vznikajú pri prudkom náraste telesnej teploty u detí vo veku od šiestich mesiacov do piatich rokov. Ak sa u dieťaťa objavia prvýkrát, je treba volať záchranku. Upozornilo na to Ministerstvo zdravotníctva.

Febrilné kŕče sa objavujú u detí do piatich rokov.

Foto: Shutterstock.com

Kŕče trvajú menej ako 15 minút a medzi ich prejavy patria napríklad svalové zášklby, symetricky na oboch stranách tela, a tras. Vyzerajú desivo, avšak život neohrozia. „Dieťa môže pri nich vracať, pomočiť sa či upadnúť do bezvedomia,” vysvetlilo ministerstvo zdravotníctva. Po ich skončení často okamžite zaspí.

Počas febrilných kŕčov rezort odporúča zachovať pokoj, čo býva to najťažšie, nepodávať dieťaťu žiadne lieky, kontrolovať dýchanie a uložiť ho do stabilizovanej polohy. „Ak dieťa prestane dýchať, zatraste ním, prípadne ho zľahka udrite po chrbte a začnite oživovať. Volajte prvú pomoc na tiesňovom čísle 155,” uviedol rezort.

Snaha kŕče zastaviť je zbytočná, nejde to, nedržte dieťaťu končatiny, aby zášklby prestali. Ani ho neobjímajte, môžete ho maximálne hladkať.

Pre privolaného lekára bude mať veľký význam informácia, ako dlho kŕče trvali. Skúste preto merať čas. Lekár zvyčajne podá lieky proti kŕčom, najčastejšie vo forme roztoku do konečníka. Potom pri prvom záchvate spravidla nasleduje krátka hospitalizácia na detskom oddelení, kde rátajte s odberom krvi a neurologickým vyšetrením.

Pravidelným meraním telesnej teploty a včasným znížením horúčky sa predíde jej náhlemu vzostupu. Zároveň sa tak zníži riziko vzniku febrilných kŕčov.

Pri horúčke u detí je potrebné merať teplotu na rovnakom mieste a rovnakým teplomerom. Ak sa meria v konečníku, býva o pol stupňa vyššia ako teplota meraná v podpazuší alebo uchu. Teplotu je potrebné u detí znižovať, ak je vyššia ako 38 stupňov Celzia. V prípade, že je plačlivé a ubolené, znižuje sa aj nižšia telesná teplota.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >