Ako ľahko odstrániť špinu z bielych ponožiek?

Gabriela Bachárová, 2. augusta 2022 o 04:15

Počas letných prázdnin je to na Slovensku veľmi častý obrázok. Mama vybaľuje kufor detí, ktoré sa práve vrátili z tábora, a pri pohľade na dokonale zašpinené biele ponožky uvažuje, či to tentokrát pôjde vyprať alebo sa zasa vyhodia.

Biele ponožky ako nové.

Foto: Shutterstock.com

Pranie na bežných 40 stupňov špinu ani zďaleka neodstráni a neustály pobyt v práčke spôsobuje, že ponožky blednú, šednú, skrátka strácajú svoj šmrnc, pre ktorý ich tak radi nosíme. Našťastie si môžete vziať na pomoc silu prírody a skúsiť si so špinavými ponožkami poradiť. Nie je to vôbec zložité.

Do umývadla či lavóra napustite asi dva litre dostatočne teplej vody a do nej nasypte päť lyžíc bežnej jedlej sódy. Do vody vložte biele ponožky, z ktorých ste predtým pomocou ručného vyprania odstránili čo najviac nečistoty, a nechajte pôsobiť niekoľko hodín, môžete aj celú noc. Potom ponožky ešte trochu preperte v rukách a dajte vyprať do práčky. Jedlú sódu môžete týmto spôsobom použiť aj na odstránenie škvŕn z trička, uteráka, obrusu či ďalších druhov textílií.

Okrem toho pridajte jedlú sódu (prípadne prášok do pečiva, ktorý urobí tú istú službu) následne aj do práčky. Môžete to doplniť ešte trochu citrónovej šťavy, ktorá má tiež čistiace účinky. Na jednu dávku pracieho prášku použite jednu až dve lyžičky sódy. Tá ešte zvýši účinnosť prášku a oblečenie ďalej vybieli. Medzi ďalšie benefity patrí, že zmäkčí vodu, zabraňuje vytváraniu vodného kameňa, a tak chráni práčku. A vedeli ste, že vám poslúži aj ako vynikajúca náhrada aviváže, pretože pohlcuje pachy?

Záchranca biely ocot

Ďalšou možnosťou, ktorá sa v boji s odolnou špinou ponúka, je takmer zázračná potravina ocot biely. Že ste o ňom ešte nepočuli? Je to bežný kvasný liehový ocot, ktorý však na rozdiel od toho úplne najklasickejšieho nie je prifarbený karamelom, niekedy sa mu hovorí aj bezfarebný ocot. Obsah kyseliny octovej je desať percent, bežný ocot má osem percent.

Asi dva litre vody vlejte do nádoby či umývadla, vložte oblečenie, ktoré ste už trochu vyprali v rukách, pridajte zo päť lyžíc bieleho octu a nechajte stáť najlepšie celú noc. Potom klasicky vyperte, s pridaním jedlej sódy či prášku do pečiva.

Nemusíte sa báť, že ponožky či ďalšie kúsky šatníka budú po octe zapáchať, vypranie v práčke zápach spoľahlivo odstráni. Biely ocot je výborný aj na odstraňovanie potu z oblečenia, dezinfikuje a zmäkčuje odevy.

Čo vznikne, keď sa spojí jedlá sóda, ocot, mydlo a teplá voda? Perfektný prostriedok na odstránenie škvŕn z bielych ponožiek. Ako na to? Ponožky najskôr operte v mydlovej vode, uvidíte, čo pôjde odstrániť. Stále špinavé miesta posypte vrstvou jedlej sódy a následne na to nalejte ocot. Na krátku chvíľu ponorte do mydlovej vody, vyberte a nechajte pôsobiť na suchu asi pol hodiny alebo podľa potreby. Potom zmes odstráňte a ponožky vyperte v práčke.

Bielidlo pomôže

Ak aj napriek všemožným pokusom o prinavrátenie bielej farby na ponožky máte pocit, že výsledok nie je stále perfektný, siahnite po bielidle. Lavór či umývadlo podobne ako v predchádzajúcich prípadoch napustite teplou vodou, pridajte asi tri lyžice bielidla a nechajte tak štvrťhodinku máčať. Potom operte v pračke. Nevýhodou bielidla však je, že narúša vlákna textílie, preto s ním opatrne.

Prevencia je najlepšia
Pri nosení bielych ponožiek trochu uvažujte. Nedávajte si ich do tmavých topánok alebo topánok s tmavými podošvami. Farba z nich sa môže uvoľňovať a doplatia na to ponožky. Na výlety do prírody či dlhšie prázdninové pobyty nie sú biele ponožky práve ideálnou voľbou. Vymeňte ich za čierne alebo iné tmavé, kde nie je zašpinenie tak vidno.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >