Ako jesť a piť počas Vianoc, aby sa nám vyhli zdravotné komplikácie

gb, 21. decembra 2020 o 04:18

Ťažké, mastné, sladké jedlá a k tomu alkohol. Na vianočné jedlá sa tešíme, ale nášmu zdraviu dobre nerobia. Viete, ako sa vyhnúť zdravotným komplikáciám, ktoré by nás mohli počas sviatkov postihnúť?

Jedlo si užite, ale neprejedajte sa.

Foto: Shutterstock.com

Počas Vianoc môžu hodujúcich postihnúť najčastejšie tráviace ťažkosti, bolesti brucha, žlčníkové záchvaty či podráždenie pankreasu. „Okrem tráviacich problémov zvýšený príjem slaného jedla s nedostatkom pohybovej aktivity vedie ku zvýšeniu tlaku krvi, dochádza k výkyvom glykémie, teda hladiny cukru v krvi. Počas Vianoc je prítomné aj vyššie riziko infekčných hnačkových ochorení," vraví internistka Terézia Pázmanová zo špecializovanej nemocnice AGEL Clinic v Bratislave.

Rizikové sú všetky jedlá, na prípravu ktorých sa používajú surové vajíčka, kde môže dôjsť k premnoženiu baktérií už za jeden deň. „Preto tieto jedlá, napríklad majonéza, by mali byť pripravené až v deň konzumácie,“ hovorí lekárka. Podľa odborníkov je riziková aj zvýšená neprimeraná konzumácia alkoholu, pretože spomaľuje spaľovanie tukov prijatých v potrave, dehydratuje organizmus. Hlavne tvrdý alkohol potláča tvorbu tráviacich enzýmov, nie naopak. „Vysoká kalorická hodnota alkoholu výrazne zvyšuje hladinu glykémie a kyseliny močovej, čo môže viesť k zhoršeniu cukrovky, dny až spusteniu dnavého záchvatu, hlavne pri súčasnej konzumácii mäsa, údenín a podobne,“ vysvetľuje internistka.

Množstvo jedla a alkoholu pôsobí na každého inak, avšak aj v tomto prípade existujú skupiny, ktoré by si mali dávať pri vianočných dobrotách oveľa väčší pozor. „Ostražití by mali byť najmä ľudia, ktorí majú cukrovku, obličkové ochorenia, srdcovocievne choroby ako vysoký tlak, sú po srdcovom infarkte a samozrejme s ochoreniami tráviaceho systému, ako sú napríklad žlčníkové kamene, žalúdočné a dvanástnikové vredy, zápal pankreasu a podobne. Môže dôjsť aj k zhoršeniu ochorení hrubého čreva, zápalových ochorení a hemoroidov. Ani počas sviatkov by sme nemali zabúdať na zdravú stravu, na disproporciu medzi príjmom a výdajom energie a zaradiť do sviatočného života dostatočne energeticky náročný pohyb,“ radí internistka.

Ako teda postupovať, aby sme si Vianoce užili v zdraví?
- dbať na kvalitu a množstvo pokrmov, držať sa hesla „všetko s mierou“
- jesť častejšie v menších porciách, než sa dvakrát za deň prejesť
- na prípravu štedrovečerného šalátu použite namiesto majonézy biely jogurt
- kapustnica pri striedmom použití údeného mäsa a klobásy je v podstate zdravá
- snažiť sa vyhnúť zvýšenej opakovanej konzumácii vyprážaných jedál, avšak normálna porcia vyprážanej ryby zdravému organizmu neuškodí
- minimalizujte príjem alkoholu, tvrdému alkoholu sa pokiaľ možno vyhnite a uprednostnite pohár vína
- pite veľa tekutí: nesladené nápoje, najlepšie čistú vodu a bylinkové čaje
- keď to predsa len preženiete, pomôže vám zásaditá minerálna voda
- dbajte na dostatočný príjem vlákniny, jedlo kombinujte s čerstvou zeleninou
- zákusky, dezerty sa pokúste aspoň čiastočne nahradiť čerstvým, prípadne sušeným nesladeným ovocím
- doprajte si denne dostatok pohybu doma alebo na čerstvom vzduchu, vychoďte to, čo zjete

A ako postupovať, keď to s jedlom preženiete?
- v prvom rade treba vylúčiť alkohol, mastné, presolené alebo naopak sladké potraviny alebo niektoré jedlá vynechať
- piť dostatočné množstvo tekutín: čistá voda, neochutená minerálka, bylinný čaj na podporu trávenia
- použiť voľne predajné liečivá na podporu vylučovania žlčových tráviacich štiav, pankreatických enzýmov
- pomôže aj užitie čierneho uhlia, hlavne v prípade, že predpokladáme aj podiel intoxikácie na ťažkostiach
- prechádzka na čerstvom vzduchu
V prípade akútnych neutíchajúcich bolestí brucha, zvracaní, neprítomnosti vetrov, stolice a podobne je potrebné vyhľadať lekársku pomoc.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >