Aké sú podmienky vstupu do obľúbených prímorských krajín? Kedy sú deti oslobodené od testov

Gabriela Bachárová, 15. júna 2021 o 04:15

Chystáte sa v lete k moru? Prečítajte si, aké podmienky musíte splniť pred príjazdom do niektorých destinácií. Čo sa týka detí, tie sa do istého veku nemusia preukazovať testom.

Konečne more. Ale za akých podmienok?

Foto: shutterstock.com

Chorvátsko

Je najobľúbenejším dovolenkovým cieľom Slovákov. Deti do dvanásť rokov môžu na jeho územie vstúpiť bez obmedzenia, ak ich dospelý sprievod splňuje niektorú z podmienok. Dospelí sa preukazujú negatívnym PCR testom nie starším ako 72 hodín alebo antigénovým testom nie starším ako 48 hodín (pozor, musí ísť o test, ktorý medzi sebou uznávajú štáty Európskej únie). Ľudia, ktorí covid v posledných 180 dňoch prekonali, môžu ukázať svoj pozitívny test, ktorým sa na chorobu u nich prišlo. Prípadne je možné potvrdenie od lekára o prekonaní nákazy. Právo vstúpiť do krajiny majú aj ľudia po ukončení kompletného očkovania. Ak však prekonali covid a sú očkovaní aspoň prvou dávkou, k moru môžu tiež. V tom prípade platí, že:
- osoby zaočkované vakcínami Pfizer, Moderna alebo Sputnik môžu vstúpiť do Chorvátska v období od 22 do 42 dní od prvej dávky,
- osoby zaočkované vakcínou AstraZeneca môžu vstúpiť do Chorvátska v období od 22 do 84 dní od prvej dávky,
- osoby zaočkované vakcínou Janssen/Johnson&Johnson môžu vstúpiť do Chorvátska 14 dní od podania prvej dávky.

Ministerstvo zahraničných vecí odporúča pred cestou do Chorvátska vyplniť online formulár, ktorý je určený na urýchlenie vybavenia turistov či priechodu cez hranice. V prípade, ak tak cestujúci neurobia vopred, musia rátať so zdržaním pri vstupe do Chorvátska. Formulár je k dispozícii aj v slovenskom jazyku, avšak odporúča sa jeho vyplnenie v anglickom jazyku - https://entercroatia.mup.hr/.

Česko

Do Česka môžu vstúpiť ľudia, ktorí majú aspoň 22 dní po prvom očkovaní proti covidu. Ak očkovanie nemajú, musia sa preukázať antigénovým testom urobeným najneskôr 24 hodín pred cestou či PCR testom starým najviac 72 hodín. Vstup je voľný aj pre tých, ktorí v posledných 180 dňoch covid prekonali. Žiadne obmedzenia neplatia pre deti do piatich rokov, tie nemusia absolvovať test. Slováci sa v ČR musia po príjazde registrovať v príjazdovom formulári na https://plf.uzis.cz/.

Taliansko

Pri vstupe do Talianska sa turisti zo Slovenska musia preukázať negatívnym antigénovým alebo PCR testom, ktoré nie sú staršie ako 48 hodín. Výnimku majú deti do dvoch rokov, tie sa testovať nemusia. Taliansko nezaviedlo žiadnu výnimku pre ľudí, ktorí sú očkovaní ani pre tých, ktorí Covid-19 prekonali. Každý cestujúci musí pred vstupom do Talianska vyplniť vstupný formulár s informáciami o sebe, je k dispozícii na https://app.euplf.eu/#/. Zároveň je nutné prihlásiť sa do najbližšieho zdravotníckeho zariadenia, žiadne dokumenty dokladať netreba. Zariadenie nájdete tak, že si zadáte do Googlu skratku ASL a miesto, kde ste sa ubytovali, vo veľkých mestách ulicu.

Španielsko

Turisti, ktorí do Španielska prichádzajú letecky (či loďou) musia vyplniť online formulár na https://www.spth.gob.es/ a získať tak QR kód, ktorým sa budú preukazovať. Okrem kódu je potrebné predložiť potvrdenie o dokončenom očkovaní (14 dní od druhej dávky) či prekonaní choroby v posledných 180 dňoch alebo potvrdenie o negatívnom výsledku PCR či antigénového testu, nie starších ako 48 hodín. Deti mladšie ako 12 rokov nemusia predkladať žiadny dokument, ale QR kód už áno. Na cestujúcich, ktorí sa do Španielska dopravia po zemi, sa žiadne obmedzenia nevzťahujú.

Grécko

Pri vstupe do Grécka musí každý človek starší ako šesť rokov predložiť podľa informácií rezortu zahraničných vecí negatívny výsledok PCR testu vykonaný maximálne 72 hodín vopred. Test nepredkladá ten, kto absolvoval plné zaočkovanie a má o tom potvrdenie, podľa ktorého od zaočkovania druhou dávkou vakcíny uplynulo viac ako 14 dní. Výnimku z testovania má i človek, ktorý za posledných deväť mesiacov prekonal ochorenie a predloží o tom potvrdenie od zdravotníckeho zariadenia alebo certifikovaného laboratória. Ďalšou možnosťou je potvrdenie o pozitívnom PCR výsledku testu v anglickom jazyku, ktorý potvrdzuje, že ste covid mali a od ochorenia uplynuli minimálne dva mesiace a nie viac ako deväť mesiacov pre vstupom do Grécka.

Turecko

Občania Slovenska sa môžu pri vstupe do Turecka preukázať platným certifikátom o úplnom zaočkovaní (dátum očkovania musí byť najmenej 14 dní pred vstupom do krajiny) alebo certifikátom potvrdzujúci prekonanie ochorenia v posledných šiestich mesiacoch. Cestujúci, ktorí predložia vyššie uvedené doklady, nemusia pri vstupe do krajiny predložiť negatívny PCR test a absolvovať karanténu. Tí, ktorí nebudú disponovať vyššie uvedenými dokladmi, sa musia preukázať negatívnym PCR testom nie starším ako 72 hodín od vstupu do krajiny alebo negatívnym antigénovým testom nie starším ako 48 hodín od vstupu do krajiny. Výnimka z testovania platí pre deti do šesť rokov.

Egypt

Cestujúci sa preukazujú negatívnym výsledkom PCR testu nie starším ako 72 hodín. Výnimku z povinnosti majú deti do šiestich rokov. Egypt neuznáva podľa stránky Ministerstva zahraničných vecí SR certifikáty o očkovaní ani potvrdenia o prekonaní choroby. Pozor, Egypt je momentálne na zozname čiernych krajín, po návrate z dovolenky je nutná 14-dňová karanténa, ktorú musíte dodržať, hoci PCR test na ôsmy deň bude negatívny.
(Zdroj informácií: Ministerstvo zahraničných vecí Slovenskej republiky)





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >