Očkovanie proti chrípke je zadarmo, na Slovensku ale populárne nie je

TASR, gb, 9. októbra 2018 o 18:44

Očkovanie proti chrípke bude aj tento rok bezplatné. Najvhodnejším obdobím sú mesiace október a november.

Očkovanie proti chrípke je vhodné hlavne pre malé deti.

Foto: Shutterstock

Svetová zdravotnícka organizácia odporúča očkovanie tehotným ženám, deťom od šiestich mesiacov do piatich rokov aj ľudom nad 65 rokov a pacientom s chronickými ochoreniami dýchacích ciest, srdcovocievneho systému, metabolickými, renálnymi (obličkovými) a imunitnými poruchami.

Vlani takúto možnosť využilo podľa údajov Úradu verejného zdravotníctva SR len 4,4 percenta Slovákov. Svetová zdravotnícka organizácia pritom odporúča celkovú zaočkovanosť populácie vyššiu ako 30 percent.

„Všeobecná zdravotná poisťovňa aj v tejto sezóne uhradí svojim poistencom nad rámec zákona vakcínu proti chrípke uvedenú v zozname kategorizovaných liekov spolu s výkonom očkovania, ak ho indikoval všeobecný lekár. Odporúčame ho poistencom ako najúčinnejší spôsob prevencie proti tomuto ochoreniu. Tehotné poistenky sa v rámci nadštandardných služieb a vyšetrení, ktoré im poisťovňa poskytuje, môžu dať zaočkovať proti chrípke priamo v ambulancii gynekológa,“ uviedla hovorkyňa štátnej zdravotnej poisťovne Viktória Vasilenková.

Za očkovanie neplatia ani poistenci súkromných zdravotných poisťovní. „Union zdravotná poisťovňa nezmenila pravidlá úhrady očkovania proti chrípke. Vakcínu aj očkovanie poisťovňa hradí všetkým poistencom, ktorým očkovanie bolo odporúčané lekárom,“ potvrdil hovorca poisťovne. Tá uhradila v minulom roku očkovanie proti chrípke v takmer 11-tisícoch prípadoch. Vo vekovej skupine do 15 rokov bolo očkovaných 1,2 percenta detí.

Chrípková sezóna sa blíži, každý rok sa začína s príchodom októbra. Svetová zdravotnícka organizácia určila, že trvá od 40. kalendárneho týždňa roka do 18. kalendárneho týždňa nasledujúceho roka. Je charakteristická zvýšenou chorobnosťou na akútne respiračné ochorenia vrátane chrípky a jej podobných ochorení. Medzi akútne respiračné ochorenia patria ochorenia ako nádcha, angína, zápal prínosných dutín, hrtana, hltana, priedušiek, priedušnice a zápal pľúc. Ochrana pretrváva zhruba rok, preto je nutné rizikové skupiny opakovane preočkovávať každý rok.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >