Aké opatrenia máme dodržiavať počas predĺženého víkendu? Rodinné návštevy nie, do prírody len na odľahlé miesta

gb, 1. mája 2020 o 04:15

Hoci sa epidemiologická situácia vyvíja priaznivo, je nutné aj naďalej dodržiavať odporúčané preventívne opatrenia, ktoré bránia šíreniu ochorenia.

Užite si výlet do prírody, môžete sa tam pohybovať bez rúšok, ale keď sa niekto priblíži, nasaďte si ju.

Foto: Shutterstock.com

Opatrenia je dôležité rešpektovať aj počas predĺženého víkendu. Úrad verejného zdravotníctva ich zhrnul v oznámení pre občanov.

„Naďalej je potrebné dbať na povinné nosenie rúšok na verejnosti, rovnako je dôležité udržiavať si sociálny odstup. Pri prechádzke v prírode si vyberajte miesta bez vysokej koncentrácie ľudí a v rámci svojho okolia. Aj keď členovia jednej domácnosti pri pobyte v prírode nemusia nosiť rúško, treba si ho založiť, ak je niekto bližšie ako dvadsať metrov," odporúča hlavný hygienik Slovenskej republiky Ján Mikas.

V tomto čase je ešte podľa Úradu verejného zdravotníctva vhodné obmedziť cestovanie a rovnako návštevy príbuzných - najmä seniorov, pre ktorých môžu návštevy predstavovať v aktuálnej situácii riziko. „Seniori patria medzi skupinu ľudí, ktorým priebeh ochorenia COVID-19 môže spôsobiť vážne a život ohrozujúce zdravotné komplikácie. Buďme preto ohľaduplní, disciplinovaní a správajme sa zodpovedne," apeluje hlavný hygienik.

Ak chcete ísť nakupovať v sobotu, úrady pripomínajú dodržiavanie zásad ochrany pred infekčnými ochoreniami: nosenie rúšok, dezinfikovanie rúk pri vstupe do predajne, dodržiavanie odstupu od ostatných ľudí aspoň dva metre.

„Nosenie rúšok, minimalizovanie pohybu na verejnosti, obmedzenie sociálnych kontaktov a dôkladné umývanie rúk sú veľmi účinné kroky, ktoré pomáhajú udržiavať priaznivú epidemiologickú situáciu," uzatvoril Ján Mikas.







Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >