Aké kvapky použiť, keď bolí ucho?

gb, 4. septembra 2023 o 05:43

Bolesť ucha je jednou z najnepríjemnejších, čo určite potvrdia všetci, ktorých už niekedy postretla. Čo robiť v takom prípade? Môžu pomôcť prípravky, ktoré sa voľne predávajú v lekárni, alebo niektoré z antibiotík, ktoré máte pre istotu doma v zásobe?

Bolesť ucha patrí k veľmi nepríjemným.

Foto: Shutterstock.com

Otorinolaryngologička Denisa Paulechová, ktorá na sociálnej sieti Instagram zverejňuje pod názvom orl_ lekár užitočné informácie zo svojej odbornej oblasti, nepovažuje otázku, aké kvapky použiť v prípade bolesti ucha, za jednoduchú, pretože „neplatí jednoduchá rovnica, že bolesť v uchu sa rovná zápal. Dokonca neplatí ani, že bolesť v uchu vždy spôsobuje iba problém v uchu samotnom.”

Príčiny odborná lekárka rozdeľuje na dve. Otogénne súvisia s problémom v uchu samom. A neotogénne majú príčinu v okolitých štruktúrach, ktoré sa však prejavia práve v uchu. „Pre predstavu ide napríklad o ťažkosti s čeľustným kĺbom, zubné obtiaže, zápal v hrdle,” vysvetľuje lekárka. Príčina môže tkvieť dokonca aj v onkologickom ochorení. Platí pritom, že u detí prevažujú otogénne príčiny a u dospelých neotogénne. Aj podľa tejto pomôcky sa môžete orientovať a rozhodnúť sa, ako ďalej postupovať.

„Základné pravidlo znie - nikdy nedávajte do ucha antibiotické kvapky bez ordinácie lekára (napríklad Uniflox, Infalin, Tobrex...). Sú na predpis, ale je mi jasné, že mnoho z vás ich má doma, lebo veď čo ak by náhodou. Antibiotické kvapky do ucha sú indikované iba pri zápale vonkajšieho zvukovodu, preto ich nekvapkajte, ak nebola potvrdená táto diagnóza. Neindikovanou aplikáciou si viete privodiť nepríjemné zdravotné ťažkosti,” prízvukuje odborná lekárka.

Radšej k lekárovi

Na trhu existuje viacero voľnopredajných produktov, ktoré možno v prípade bolesti ucha použiť. Lekárka vymenúva a hodnotí tie často používané: „Otipax obsahuje lokálne anestetikum, čo je liek, ktorý tlmí bolesť. Týmito kvapkami toho veľa nepokazíte. Pokiaľ je príčinou bolesti zápal zvukovodu, môžu mať mierny efekt, ale od silnej bolesti vám nepomôžu. Podobný produkt je Auridol, ktorý je však ešte slabší.”

„Známe kvapky Burrow obsahujú octan a vínan hlinitéhý, fungujú ako octanová masť, majú mierny efekt na opuch a zápal a používajú sa pri slabšom zápale vonkajšieho zvukovodu. Platí to, čo pri Otipaxe. Ak je príčinou bolesti zápal vonkajšieho zvukovodu, môžu mať mierny efekt, inak nie,” dodáva špecialistka.

Spreje na odstránenie ušného mazu, ktoré sú tiež na trhu k dispozícii, môžu pomôcť len v prípade, ak je príčinou problémov mazová zátka. Tá však podľa lekárky väčšinou nebolí a hlavným príznakom je tu zaľahnutie v uchu.

„Pri bolesti teda namiesto kvapiek odporúčam siahnuť po dostupných celkových analgetikách (liek od bolesti), odsledovať ostatné príznaky - výtok z ucha, teplota, prejavy infekcie dýchacích ciest, a podľa závažnosti stav konzultovať s lekárom,” uzatvára Denisa Paulechová.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >