Aj v lete v krásnej koži...

PR článok, 18. júna 2020 o 04:07

Kto by sa nechcel cítiť dobre vo vlastnej koži? A kto by nechcel, aby vyzerala zdravo a príťažlivo? Aj keď naša koža nemá ročné obdobia, leto jej dáva zabrať najviac... Ani v lete nepodceňujme jej drobné poranenia...


Koža je bariéra proti akýmkoľvek patogénom z vonkajšieho prostredia. Jej účinnosť sa v prípade aj drobného narušenia jej celistvosti stráca. Aj cez tú najmenšiu ranku sa totiž môžu do nášho tela dostať škodlivé mikroorganizmy a spôsobiť zápal. A tak sa k malým problémom, nad ktorými často len mávneme rukou s poznámkou „veď to nič nie je“, môžu pridať väčšie, oveľa závažnejšie zdravotné komplikácie.

Ročné obdobia vpísané do kože...

Naša koža je v každom ročnom období vystavená rôznym zaťažkávajúcim skúškam. V lete je to najmä časté vystavovanie sa slnku a počas aktivít v teplom počasí aj drobným poraneniam, pretože vďaka priaznivému počasiu je oveľa viac odhalená.

Vážnejšie úrazy alebo vážne individuálne podmienené alergické alebo nealergická reakcie, vyžadujúce zásah lekára, sú našťastie zriedkavé. Aj preto sa väčšina ľudí v lete lekárovi úspešne vyhne a malé úrazy si ošetrí svojpomocne. „Problémom však býva výber vhodného lokálneho prípravku. Keďže čas a charakter úrazu nikto neplánuje, je ideálne mať pripravený minimálny počet dostupných, univerzálnych, trvanlivých a dostatočne účinných produktov, ktoré sú koncipované tak, že pri prípadnom nesprávnom použití nespôsobia na koži vážnu škodu,“ upozorňuje primár Kožného oddelenia Nemocnice s poliklinikou v Považskej Bystrici MUDr. Tomáš Kopal. Podľa neho sú v tomto smere ideálne moderne pripravené prípravky s obsahom tradične používaných liečivých rastlín. „Rozumné je uprednostniť renomované výrobky, pri ktorých je zabezpečená kontrola ich produkcie a bezpečnosť. Takýmito prípravkami sú fytofarmaká obsahujúce skutočné účinné látky,“ zdôrazňuje odborník.


Letné kožné „letokruhy“

Letné kožné problémy podľa lekárov možno najčastejšie rozdeliť do dvoch kategórií: úrazy typu drobných poranení a popálenín a podráždenie kože v dôsledku styku s bodavým hmyzom a rastlinami. V prípade menších poškodení môže ísť o dôsledok kontaktu napríklad s obyčajnou žihľavou, dramatickejšie reakcie kože zaznamenávajú lekári napríklad po styku s boľševníkom obrovským (Heracleum mantegazzianum), ktorý obsahuje rôzne furanokumaríny. „Tie v spojení s pobytom na slnku spôsobujú u človeka ťažké fotodermatitídy. Takýto stav už môže vyžadovať až hospitalizáciu,“ varuje MUDr. Kopal.

„Ak je v dôsledku úrazu alebo iného poškodenia narušený povrch kože a vznikne na nej plytká rana je vhodným prípravkom na jej ošetrenie Cicaderma. Ide o masť s vysokým obsahom účinných rastlinných zložiek. Zvolená kombinácia minimalizuje riziko vzniku kontaktnej alergie. Masť je vyrobená s využitím čerstvých (nie sušených) rastlín, takže v sebe obsahuje len účinné látky. Podporuje hojenie, pôsobí protizápalovo a vytvára účinnú bariéru, ktorá chráni kožu pred ďalším poškodením. A jej prednosťou je fakt, že obsahuje prírodné rastlinné antibiotické látky, ktoré sú bezpečné aj pre tehotné ženy a deti,“ konštatuje dermatológ MUDr. Tomáš Kopal.

Účinný prípravok existuje aj pre prípady, keď povrch kože síce nie je poranený, ale dominuje najmä pocit svrbenia alebo pálenia, napríklad po poštípaní hmyzom. „V takýchto prípadoch pomáha prípravok Dapis. Nemá síce taký výrazný hojivý účinok, ale pôsobí proti zápalu a nepríjemným pocitom. Ide o fytofarmakum, chladivý gél s obsahom výťažku z Rojovníka močiarneho (Ledum palustre), známeho v tradičnej indiánskej a severskej medicíne ako „Labradorský čaj“, ktorý obsahuje viacej typov nekortikoidných účinných prírodných látok, pôsobiacich protizápalovo,“ vysvetľuje odborník.


Prvá pomoc vždy „po ruke“...

Samo-ošetrenie v rámci prvej pomoci „v teréne“ je často jedinou možnosťou, ktorú v prírode máme. Väčšinu drobných nepríjemných letných kožných problémov možno vďaka produktom Cicaderma a Dapis rýchlo a bezpečne vyriešiť aj bez pomoci lekára, čím odpadá zbytočný stres a časová strata -najmä v súčasnej zložitej situácii. „Správny prípravok chráni pred komplikáciami a umožňuje bezpečné a efektívne riešenie často banálneho, ale subjektívne veľmi obťažujúceho problému,“ skonštatoval na záver primár Kožného oddelenia Nemocnice s poliklinikou v Považskej Bystrici MUDr. Tomáš Kopal.

................

CICADERMA® je dermálna masť zo skupiny homeopatík, ktorá má podporný účinok pri liečbe drobných popálenín kože, začervenaní kože po slnení, pri drobných poraneniach, po uštipnutí hmyzom, odreninách, povrchových ranách, trhlinách, popraskanej kože, podráždení kože. Masť sa nanáša 1-2x denne, prípadne podľa závažnosti poranenia.

DAPIS® gel je kozmetický výrobok so 100% prírodnými účinnými látkami, bez parabénov a parfumácie, ktorý upokojuje pokožku pri miernych prejavoch svrbenia. (Napríklad po poštípaní hmyzom). Gél sa ľahko sa rozotiera nezanecháva mastnú pokožku a príjemne chladí.

.....................

MUDr. Tomáš Kopal vyštudoval odbor všeobecné lekárstvo na Jesseniovej lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Martine. Po ukončení štúdia pracoval na Kožnom oddelení v NsP Žilina. Absolvoval odbornú predatestačnú a certifikačnú prípravu na kožných klinikách fakultných nemocníc v Bratislave, Banskej Bystrici a Košiciach. Prvú atestáciu v odbore dermatológia a venerológia (kožné a pohlavne prenosné ochorenia) získal v Bratislave, následne získal európsku špecializáciu v odbore dermatovenerológia a stal sa primárom na Kožnom oddelení NsP v Považskej Bystrici. Zaoberá sa komplexným riešením dermatologických a venerologických pacientov v celom rozsahu odboru. Intenzívne sa venuje hojeniu chronických rán. O tejto problematike pravidelne prednáša na domácich aj medzinárodných odborných kongresoch.







Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa