Aj pre vás budú tieto Vianoce iné? Rodiny sa nestretnú, atmosféra ťaživá

Patricia Poprocká, Gabriela Bachárová, 18. decembra 2020 o 05:03

Šťastné a veselé... Budú také aj tohtoročné Vianoce? Každý sa na ne teší, po náročnom roku potrebujeme vypnúť azda viac než kedykoľvek predtým, pandémia koronavírusu však vtisne týmto sviatkom nezmazateľnú pečať. Čakajú nás Vianoce, aké sme ešte nezažili, pre niekoho možno budú veselé, pre iného menej, v každom prípadne budú pre nás všetkých iné.

Deti si sviatky určite užijú. Bez ohľadu na starosti dospelých.

Foto: shutterstock.com

1. Stresy na každom kroku

Predvianočné obdobie je vždy plné zhonu a chaosu, v súčasnosti o to viac, že nik do poslednej chvíle nevie, čo a ako vlastne bude. Na podobu avizovaného lockdownu krajiny a s tým súvisiacich obmedzení sa čakalo do poslednej chvíle, ani po tom, čo ho vláda ohlásila, však stále nie je jasné, či sa situácia nezmení, keďže nakazených pribúda, tiež obetí a situácia v nemocniciach je zo dňa na deň horšia. Ľudia si teda sviatky nemohli vopred naplánovať, a ak, tak všetko s otáznikom. Kde budú, s kým budú, čo všetko treba zabezpečiť, kým sa nezatvoria obchody... Nejde pritom len o darčeky, sú tu aj iné potrebné veci, napríklad do domácností. No a nad tým všetkým visí ešte jeden najväčší tieň – samotný koronavírus a jeho ničivá sila, ktorým sa môžeme hocikedy a hocikde všetci nakaziť.

2. Tiaživá atmosféra

Možno nikto z vašej rodiny koronavírus nedostal a dúfajme, že to tak i zostane, možno ste kvôli pandémii ani neprišli o živobytie či aspoň časť platu, to však neznamená, že tohtoročné sviatky budú u vás rovnaké ako po iné roky. Mnohí sa obávajú, aký bude rok 2021. Či neprídu o prácu, ako sa bude vyvíjať epidémia. Tiaživej atmosfére bude náročné počas sviatkov uniknúť, skúste sa však o to aspoň pokúsiť. Strach oslabuje a v tejto dobe je nutné pokúsiť sa zostať pokojným a vyrovnaným.

3. Menej darčekov

Niekto ich nestihol nakúpiť, niekto nemal za čo a niekto jednoducho nemal síl. Príčina je rovnaká – koronavírus. Zasiahol každú oblasť našich životov – mnohí ľudia prišli o prácu, mnohí o časť príjmu, mnohí, žiaľ, aj o živiteľa rodiny. Niekto predvianočné nákupy ignoroval dobrovoľne, napríklad pred strachom z nákazy, niekto nemohol pre karanténu, pre ochorenie, pre pracovnú zaneprázdnenosť... Darčekov bude v tomto roku pod stromčekmi menej. Aj keď sú príčiny smutné, je tu príležitosť uvedomiť si, že dôležitejšie sú iné hodnoty.

4. Snaha šetriť

Vianoce budú skromnejšie, nielen čo sa darčekov týka. Ľudia sa v obavách z neistého ekonomického vývoja snažia viac šetriť a obmedzovať, čo sa celkom určite prejaví aj na nákupoch potravín či nápojov, prípadne iného tovaru spojeného s Vianocami (napríklad vianočná výzdoba).

5. Ochutnávka koláčikov u susedov sa nekoná

Odporúčanie vlády znie, aby sa príbuzní a známi počas sviatkov medzi sebou nestretávali, iba dve domácnosti (napríklad ak deti prídu k rodičom). Zodpovední ľudia by to mali rešpektovať, čiže v tomto roku by sme mali zabudnúť na návštevy širšieho príbuzenstva, ochutnávanie koláčikov, vianočného punču, pochválenie sa darčekmi či iné spoločné posedenia. Riešením je online kontakt, reálnemu sa však zďaleka nevyrovná.

6. V komornej atmosfére

Lyžovačky zakázané nie sú, rovnako ani iné vonkajšie športové aktivity. Vzhľadom na vysoké počty nakazených koronavírusom je najbezpečnejšie trávenie voľných chvíľ podobne ako v lete – na prechádzkach a na turistike. V oblastiach, kde je sneh, je možnosť vyjsť si na bežkách. Nákupným šialenstvám v povianočných výpredajoch je tento rok koniec, tiež veľkým štefanským či silvestrovským zábavám. Vyzerá to tak, že najlepšie trávenie voľného času počas týchto Vianoc bude v komornej atmosfére, venovať sa sebe a svojim blízkym, čítať si a hrať sa s deťmi. Všetko zlé má aj lepšiu stránku, aj keď ju nie je vždy ľahké nájsť.

7. Doma, doma a len doma

Žiaľ, aj takto strávia Vianoce tisícky z nás, ak im vyjde pozitívny test na koronavírus. Zostať zatvorený v domácej izolácii je však stále ešte ten lepší prípad než byť hospitalizovaný, prípadne na pľúcnej ventilácii. Tráviť dni v karanténe nie je ľahké, ak človek nemá horúčky, bojí sa, že ich dostane, ak ich má, je slabý a trpí. Napriek tomu sa nedá poradiť nič iné než sa snažiť zostať pokojný, neklesať na duchu, často vetrať, zdravo jesť a vytvoriť si pohodu aktivitami, ktoré domáci priestor a zdravotný stav dovolia.

8. Rodiny nebudú spolu

Ak máte príbuzných v zahraničí, je možné, že tento rok sa na sviatky nezvítate. Príchod na Slovensko je v súčasnosti veľmi komplikovaný. Ak napríklad váš potomok žije v ČR a má partnera a vlastné dieťa, len za PCR testy umožňujúce vstup na územie Slovenska a návrat do Česka by rodina zaplatila okolo 400 – 450 eur. Prípadne by musela do desaťdňovej karantény, čo chce v čase vianočných sviatkov asi len málokto - nemôcť si vyjsť ani na prechádzku do lesa. A tak bude pri vianočnom stole tento rok ľudí menej.

9. Darčeky poštou

Ďalšou „novinkou“ nastávajúcich vianočných sviatkov bude, že mnohým darčeky neprinesie Ježiško, ale slovenská pošta. Ak nie je možné stretnúť sa s rodinou, Je to riešenie, ak sa chcete vyhnúť tomu, že teplé ponožky dostane obdarovaný na budúci rok v auguste.

10. Obavy o zdravie blízkych

Asi najsmutnejšie budú Vianoce pre tých, ktorým leží v nemocnici blízky človek s ťažkým priebehom koronavírusu. Je to o to horšie, že návštevy v zdravotníckych zariadeniach sú zakázané. A niektorí z tých, čo boli nútení vymeniť svoj domov za studené nemocničné prostredie, bohužiaľ, zomrú. Pre mnohé rodiny to budú veľmi smutné sviatky a my im môžeme popriať len veľa viery a sily.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >