Husacina u Zápražných je rodinný podnik s dlhoročnou tradíciou.
Foto: PRAVDA, Ľuboš PilcSúťažiť o ceny je jednoduché. Na redakčný email redakcia@ahojmama.sk nám napíšte, ako sa vám náš portál páči, čo oceňujete najviac, aké informácie by ste tam ešte uvítali, prípadne čo mu želáte do nasledujúcich rokov. Uveďte aj vaše celé meno a adresu a budete zaradení do žrebovania.
Výhercov vyžrebujeme 15. októbra, teda v deň prvého výročia nášho portálu. Piati získajú knihy receptov – Domáce sladkosti a 100 slaných a sladkých receptov Varechy. Hlavnou cenou je večera pre rodinu s deťmi v hodnote 200 eur v reštaurácii Husacina u Zápražných v Slovenskom Grobe.
Hlavnou výhrou je večera pre rodinu v hodnote 200 eur.
Foto: PRAVDA, Ľuboš PilcIde o rodinný podnik s dlhoročnou tradíciou, ktorý obľubujú aj mnohé známe osobnosti.
Pôvodný dom a hostinec sú dnes už takto prestavané.
Foto: PRAVDA, Ľuboš PilcS husacinou u Zápražných začínala pani Alžbeta Zápražná v Slovenskom Grobe po druhej svetovej vojne. Jej manžel Dominik za účasť v SNP dostal licenciu na prevádzkovanie hostinca, ktorú mu ale komunisti po februári 1948 zobrali. Babička Betka, ako ju všetci volali, však s husacinou neprestala. Chovala husi, potom ich dala upiecť u miestneho pekára a predávala na trhu. Neskôr začali chodiť hostia k nim, čím opäť vznikol hostinec.
„V roku 1986 babička Betka ochorela a tradícia husaciny v našej rodine bola prerušená. Po dlhých deviatich rokoch v roku 1995 sa nám ju s rodičmi podarilo obnoviť. Dedkovu stolársku dielňu a babkinu miestnosť pre hostí sme zrekonštruovali a otvorili reštauráciu pomenovanú na počesť zakladateľov, Husacina u Zápražných,“ hovorí jej vnučka Jana Hámorová, ktorá dodnes okrem iných povinností osobne dozerá na každú upečenú hus.
Jej manžel Róbert Hámor sa venuje hosťom a v podniku vypomáha aj syn Lukáš. Husacina u Zápražných ponúka priestory dohromady pre vyše sto hostí. Tí majú k dispozícii dva salóniky, hlavnú reštauráciu aj posedenie pri bare.
Hlavná reštaurácia.
Foto: PRAVDA, Ľuboš PilcMenší salónik.
Foto: PRAVDA, Ľuboš PilcVäčší salónik na poschodí.
Foto: PRAVDA, Ľuboš PilcPohodlie zvyšuje aj 33 parkovacích miest priamo vo dvore reštaurácie.
Husi sa U Zápražných dnes už nechovajú, všetky, ktoré sa dostanú na stôl, však pochádzajú od osvedčených chovateľov. Lokše či zelenina zasa od lokálnych producentov. V ponuke je aj množstvo regionálnych vín a vybrané zahraničné značky.
Hostia U Zápražných majú dostatok priestoru i súkromia.
Foto: PRAVDA, Ľuboš PilcĎalšími cenami v našej súťaži k 1. výročiu ahojmama.sk sú tieto knihy: